- Jeg tror vi klarer oss best som vi er, sa Maren Grøthe (14) fra Hølonda under det første folkemøtet i Melhus.

Det første folkemøtet

Folkemøtet ble  holdt på Eid skole og barnehage mandag kveld, og samlet i underkant av 50 personer.

- Hvis du ser litt stort på det, er det stappafullt her, sa ordfører Gunnar Krogstad (Ap) innledningsvis.

Krogstad har også vært tydelig på hva han mener om kommunesammenslåing, og han gjentok Melhus Arbeiderpartis vedtak der partiet anbefaler folk å stemme nei  i folkeavstemninga 13. juni til at Melhus skal slå seg sammen med Skaun.

Les også: Om folkemøtene

Vil ha et signal

Under møtet sa han at han vil stille seg bak partiets vedtak, men også lytte til folket om det kommer det han kaller et klart signal i folkeavstemninga. Klart signal er ifølge Krogstad at over 30 prosent stemmer og at resultatet viser en klar retning. Et resultat med 51 prosent for noe mente Krogstad ikke er et tydelig signal.

Les også: Synet til næringsforeninga

Ungdommene

En av dem som satt i panelet er lederen i Melhus ungdomsråd. Maren Grøthe fra Grøtgardan ved Benna er 14 år, og akkurat for ung til å kunne stemme i folkeavstemninga.

Ungdomsrådet kjempet for å få satt ned stemmerettsalderen ved folkeavstemninga til 16 år, og Grøthe er fornøyd med at kommunestyret i Melhus lyttet til rådet. I Skaun er stemmerettsalderen 18 år.

For å kunne stemme må en ha fylt 16 år innen utgangen av året. Noen av stemmegiverne vil altså fortsatt være 15 år når folkeavstemninga er 13. juni.

- Ungdomsrådet kommer til å dra rundt på skolene og legge fram hvilke alternativer ungdommene kan stemme over. I mitt hode er 15-åringer gamle nok til lå stemme. Det er vi som skal bo i kommunen, sier Grøthe til Trønderbladet.

Vil være alene

Når det gjelder kommunesammenslåing er ønsket til Grøthe at Melhus består slik kommunen er i dag.

- Melhus har det bra som den har det. Ting fungerer. Ungdomsklubbene og annet fungerer fint. Melhus er i vekst, sier Grøthe.

Da ungdomsrådet i fjor var på Gimse ungdomsskole for å snakke om kommunereformen, sa flere ungdommer at de ønsket at Melhus skulle slå seg sammen med Trondheim.

- Jeg tror ikke det ville ha vært så lurt å bli med i byregionen Trondheim. Melhus ville ha blitt en utkant. Jeg er redd for at bebygde områder vil bli prioritert først, sier Grøthe.

Les også: Ønsket lav aldersgrense

Bygdeprofessoren

Stemninga under folkemøtet bar også i retning at Melhus skal bestå som nå. Flere la ikke skjul på at de er i tvil om hva som er rette valget, og bygdeprofessor Reidar Almås fortalte at han vil tillate seg å tvile fram til 13. juni. Samtidig viste han til Danmark som har hatt en hard kommunereform, og Almås mener at Danmark har fått flere byråkrater enn før kommunesammenslåinger.

Ifølge beregninger Almås som er fra Jåren har gjort, vil et kommunestyre i kommunen Melhus/Skaun bestå av en representant fra Gåsbakken, en fra Korsvegen og en kvart jåring.

Les også: Almås driver foredragsfjøs

En annen som ikke var særlig stemt for sammenslåing er Bård Gåsbakk fra Gåsbakken.

- Jeg er imot fordi jeg er redd for framtida til Gåsbakken. Det er større sjanse for at utkantene kommer i bakkant. Jeg hører at politikerne er usikre. For oss gåsbakkingene er det et enkelt valg, sier Gåsbakk til Trønderbladet.

Få er for

Bare varaordfører Stine Estenstad og Alf Pedersen argumenterte for at Melhus burde slå seg sammen med Skaun, og Pedersen sa blant annet at Melhus kan få adgang til strandlinje og havet om det blir sammenslåing. Det kan skape arbeidsplasser mener Pedersen.

Skauning

Møtet ble ledet av Øystein Syrstad fra Skaun som omtalte seg som ikke objektiv. Han tok for seg samarbeidsavtalens punkt om valg av et kommunevåpen som er identisk med det Melhus har i dag.

- Valg av felles kommunevåpen viser at Tambarskjelve også var skauning, sa Syrstad.

Les også: Navnet er ikke bestemt

I avtalen med Skaun er Melhus storvinneren ettersom Melhus har fått gjennom kravet om at rådhuset skal ligge i Melhus og den politilske/administrative ledelsen skal være der.

Syrstad tror temperaturen i debatten ville ha økt om det hadde stått at rådhuset skulle være i Børsa.

Tirsdag kveld er det folkemøte i Melhus rådhus og onsdag kveld på Lundamo skole.

Etter at det to timer lange folkemøtet var over, satte ordfører Gunnar Krogstad i gang med å rydde sammen stolene. Tirsdag skal gymsalen benyttes til eksamen.
Bård Gåsbakk.
Bygdeprofessor Reidar Almås fortalte at hølondingene på 1960-tallet kunne ha blitt skauninger, men da ble Hølonda pålagt å slå seg sammen med Melhus, Flå og Horg.