Beate Slåen i styret for bygdatunet forteller at det var en jevn strøm av folk på besøk da stedet åpnet for publikum denne sesongen.

– Det er artig å se. Vi har opplevd noen styggværsdager under sesongåpninga da det kom bare to-tre stykker. Men i dag har vi mye folk, og det lover godt, sier Beate, som stekte vafler søndag.

Styret for bygdatunet hadde lagt opp til en dag der folk kunne rusle rundt, treffe kjentfolk og bli kjent med stedet. I vognbua ble det servert kaffe, men alle valgte å sitte ute i sola.

Fint og velstelt

Eilif Nordang synes de har et praktfullt sted på Foss. Noe han gjerne viser fram når det er sommerbesøk.

– Vi er veldig stolt over bygdatunet. Her er det så velstelt og fint bestandig, sier han.

– Dette er det fineste stedet i hele Gauldalen, kvitterer Asbjørn Midttømme. Han mener bygdatunet har alt. Både fine rusleturer i kulturstien, interessant historie, verdifulle samlinger, vakker natur og lærdom om hvordan folk levde før i tida. Asbjørn bor på Gran Canaria om vinteren, men er tilbake 20. april.

– Jeg besøker ofte bygdatunet, og her treffer jeg alltid trivelige folk, sier han.

Trimmer i bakkene

Grete og Leon Gylland bruker ofte bygdatunet til trimturer.

– Det er bratt i bakkene her, men vi kommer oss fortsatt opp. Det er plassert ut stoler å sitte på, så med et par pauser er vi oppe, sier Grete.

Hun er glad for at stedet blir mye brukt. Lørdag var det konfirmasjonsselskap her, og forsamlingshuset benyttes til møter og selskaper, flere dager i uka, og nesten hver helg.

– Jeg var her nettopp på møte i LHL-laget, og bygdatunet skaper alltid så god atmosfære rundt møtene, sier hun.

Olga Gylland var her på seniordans, og forteller at 50 personer møtte opp forrige uke.

– Vi bruker stedet mye. Det er fint å ta med seg kaffe og mat og gå hit. Jeg håper på mange fine turer i år, sier hun.

Åpent hver søndag

Beate Slåen sier de håper at folk skal føle seg velkomne på bygdatunet, uansett når de kommer. Det blir åpent hver søndag ut august. Da blir det anledning til å se på utstillingene inne, og omvisning lar seg også ordne. I løpet av sommeren blir det setersøndag og flere arrangement. Det første er kulturskolens store Spill og grill tirsdag 30. mai. Ett av utearrangementene som samler flest folk i hele Melhus kommune.

Horg bygdatun var opprinnelig et gammelt småbruk, som etter hvert har fått mange mindre bygninger og et forsamlingslokale. Her finnes en stor samling av gjenstander og redskaper, skomakerverksted, urmakerverksted og smie. I anlegget er det oppbygd en egen setervoll med bu, fjøs og løe.

Tilknyttet anlegget er det også en fem kilometer lang kultursti med både kultur- og naturminner. Blant annet et helleristningsfelt og en høvdingegrav, et gammelt sagbruk og en husmannsplass, konglomeratvegg og isskuringsstriper. I tillegg har anlegget en egen barnekultursti med masse aktivitetstilbud, lekeplass, eventyrbru og mye mer. Fossbakken har eldgammel bosetting, og det kviler historisk sus over området.

MØTER KJENTFOLK: Seks personer med tilknytning til Hovin møttes søndag for prat og trivelig samvær. Fra venstre: Else Dybdahl, Eilif Nordang, Olga Gylland, Grete Gylland, Leon Gylland og Asbjørn Midttømme. Foto: John Lerli
KAFFE PÅ TUNET: Det var servering i vognbua, og mange satt ute på tunet. Fra venstre: Ola Slåen, Ragnhild Høgset Gylland, Magnus Gylland og Arvid Gylland. De er naboer til stedet, og drar ofte hit på godværsdager. Foto: John Lerli
FOR FOLK OG TROLL: Vegen opp til forsamlingshuset på toppen er Hovin sitt svar på Trollstigen, og her går mange på tur i vakre omgivelser. Foto: John Lerli
STILLE STED MEN EN BRÅKETE NABO: Bygdatunet på Fossbakken er bygd opp over flere tiår. Snart kommer ny E6 fordi, og da må tingstua lengst til høyre flyttes. Foto: John Lerli