De fleste av oss er vanemennesker som lemper en solid mengde kjøtt eller fisk på tallerkenen, og så fyller opp med grønnsaker.

Les også: Kyllingen banket biffen i kokkekampen

For noen av oss virker det også nesten truende når miljøbevisste mennesker oppfordrer til «meatfree monday» og mer vegetarkost i hverdagen. Men det går heldigvis an å knipe litt inn på kjøttet, nesten uten å merke det.

Hemmeligheten er å spe ut den lille og smakssterke kjøttmengden med grønnsaker som etterligner kjøttet i konsistens. Tre utmerkede grønnsaker i så måte, er løk og chili for smak og den egentlig dønn kjedelige squashen for konsistensens skyld. For hvis du finriver squash og skviser vannet ut av den, ender du opp med noe som minner mye om kvernet kjøtt, og blander du kjøtt og squash sammen med løk, chili og hvitløk, får du grove, gode kjøttkaker som kan lure mange.

Les også: Liøya-ungene likte lakse-taco

Rask hoderegning viser at denne middagen til fire inneholder drøyt 2 kg grønnsaker og bare 200 gram kjøtt, så her er du nesten i land med det statsautoriserte kravet om fem-om-dagen allerede.

Hvis du ønsker å ta den helt ut, kan du selvfølgelig droppe kjøttet fullstendig. Bare husk at rene squashkaker bør stekes i smør eller olje i pannen, for de kan lette falle fra hverandre og bli litt for slappe i konsistensen hvis du tilbereder dem ferdig i tomatsausen. Men gode er de, for all del.

Og når vi først er i gang med alternativer, så går det an å droppe både poteter, ris og pasta også. Maislapper – en tykk pannekakedeig med maiskorn som stekes til lapper i stekepannen – blir lynkjapt ferdig, og så fikk du jammen i deg noen ekstra grønnsaker på den måten også!

SQUASH-KJØTTKAKER

(4 porsjoner)

200 g kjøttdeig

2 squash

1 lø5

2 fedd hvitløk

½ rød chili

1 ½ dl hvetemel

1 dl griljermel

2 dl melk eller fløte

2 ts tørket basilikum

salt og pepper

Riv squashen på den fine siden av rivjernet, bland inn litt salt og la squashen ligge en halvtimes tid i et dørslag. Klem så mye vann du bare klarer ut av grønnsaksraspet, så du ender opp med et ganske tørt rasp. Finhakk løk, chili og hvitløk og rør alle ingrediensene sammen til en ganske løs farse. La den gjerne stå i kjøleskapet en halvtimes tid for å svelle og bli fastere. Rull store teskjefuller av farsen til boller som legges i den ildfaste formen med tomatsausen. Stek i stekeovn, ca. 10 minutter ved 200 grader, til kjøttkakene er gjennomstekte og alt er rykende varmt.

TOMATSAUS

2 bokser hermetiske tomater

1 løk

1 gulrot

salt og pepper

Finhakk løk og gulrot og stek et par minutter i olje i en stekepanne før du heller på tomatene. La det småputre fem-seks minutter til det begynner å tykne, før sausen helles over i et ildfast fat.

MAISLAPPER

80 g hvetemel

1 stor ts bakepulver

1 dl melk

1 klype salt

1 klype tørket chili

1 stor boks maiskorn (ca. 300 g mais)

Rør sammen mel, salt, chili, bakepulver og melk til tykk, klumpfri røre. Rør inn maiskornene. Smelt smør eller olje i en stekepanne og lag 1 ss store maiskaker som stekes gylne på begge sider. Bør lages rett før servering, for de er best ferske.

Serveres med pannestekte grønnsaker. Her er det brukt 2 brokkolihoder (både bukettene og stilken), 1 pk vårløk, 2 søtpaprika, 4 gulrøtter, 1 pk sukkererter og en håndfull oliven. Del i mindre biter og bråstek i litt olje i en rykende varm stekepanne i tre-fire minutter, til alt nesten er gjennomstekt, men fortsatt har masse bit i seg.