Tirsdag kveld settes «Robinson Crusoe» opp på Støren kino, og de som kommer er innvandrerfamilier, som går på introduksjonsprogrammet i kommunen. Det er Norsk Kylling som spanderer kinovisningen for denne gruppen.

Les også: Rådmannen ønsker ikke flyktninger i bygdene

For hele familien

Tove Riseth er leder for norskopplæringen i Midtre Gauldal kommune. Hun er takknemlig for at Norsk Kylling gjør dette for de som går på introduksjonsprogrammet. De skal se filmen «Robinson Crusoe», som er en tegnefilm. De voksne får også ta med seg sine barn og ektefeller, dermed blir det en familiestund i kinosalen.

– Vi valgte den filmen fordi det er en klassiker, en tegnefilm som også passer for voksne. I tillegg er den i 3D, sier Riseth.

Les: Gjør klart for de unge flyktningene

600 timer undervisning

Introduksjonsprogrammet gis til voksne mellom 18 og 55 år, som er gitt oppholdstillatelse i Norge. Alle som får oppholdstillatelse har rett til et slikt tilbud, og har samtidig en plikt til å gjennomføre programmet.

– De har rett på 600 timer undervisning. Av de timene er 550 norskundervisning, mens 50 er samfunnskunnskap, forteller Riseth.

Det varierer hvor lenge hver enkelt går på introduksjonsprogrammet. Det avhenger av bakgrunnen, skolegangen de har fra før og lignende.

– Vi har for eksempel noen fra Sudan, som bare trengte to år, sier Riseth.

30 personer

Målet med introduksjonsprogrammet er å gjøre elevene klare for enten arbeid eller videre utdanning.

I dag er det 30 personer som går på introduksjonsprogrammet i Midtre Gauldal. De er fordelt på to nivåer. Antall nivåer varierer. Dette på grunn av kvalifikasjonene og bakgrunnen til de enkelte, og det de ikke følger et tradisjonelt skoleår, men starter opp ut fra når på året de kommer.

- Vil være bidragsyter

Det var Norsk Kylling som tok kontakt med Støren kino for å få i stand dette.

- Vi ønsker å være en bidragsyter, som en så stor aktør som det vi er i Midtre Gauldal, sier Gøril Kvernmo som er HR-direktør i bedriften.

Hun forteller at tanken kom etter at de nå har to personer i arbeidspraksis, som kommer går på introduksjonsprogrammet. Da kom tanken om at dette kunne være en gruppe de kunne gjøre noe for.

- Vi ble en IA-bedrift (inkluderende arbeidsliv, red.anm.) i mai. I forbindelse med det, skal vi bidra til arbeidsinkludering. Noe av det vi har gjort så langt, er å tilby praksisplasser.

Hun forteller at to menn som går på introduksjonsprogrammet, i dag har praksis på Norsk Kylling.

- Det er en del av deres norskopplæring, det å få prøvd seg i norsk arbeidsliv. Dette er en gruppe som trenger erfaring med norsk arbeidsliv og -samfunn, sier Kvernmo.