Kristin Grindstuen besøkte politikerne i formannskapet forrige mandag. Her snakket om hun om de kommende kuttene innen pleie og omsorg, og hva hennes tanker om en god, men effektiv eldreomsorg er.

– Ikke bærekraftig

Det som er sikkert:

– Vi må drive annerledes enn vi gjør i dag, fordi det er ikke bærekraftig, sa hun til dem.

I rådmannens budsjettforslag kommer det frem at enheten må kutte 3,1 millioner kroner, men det er foreløpig ikke lagt konkrete kuttforslag på bordet. Disse trenger mer tid for å klargjøres, og det vil komme som konkrete forslag over jul.

Grindstuen utfordret politikerne på å komme med klare signaler om hva de ønsker, og hvor de helst ser at kuttene må komme. Det ga de henne ikke. Alle mente at det er enheten selv best egnet til å gjøre.

Grindstuen sa at de gjerne skulle hatt et ferdig oppusset Støren alderspensjonat allerede nå, fordi det er den type omsorgsleiligheter og – hybler som trengs. Der har de nærheten til sykehjemmet, og man har tilgang på heldøgns bemanning og kan dra stordriftsfordeler. Samtidig som omsorgsboliger er et mye rimeligere tilbud, enn sykehjemsplass.

– Det er fullt mulig å gå ned på antall sykehjemsplasser, men det forutsetter boliger med heldøgns bemanning, sa hun.

Som det vil bli på alderspensjonatet når det står ferdig, men altså ikke ennå.

– Overrasket

Ikke overraskende reagerte Bygdelistas Harald Rognes på dette.

– Jeg må si jeg blir overrasket når det sies at det er flere på sykehjemmet, som ikke skulle hatt plass der.

Grindstuen presiserte:

– Jeg tror det er viktig at man forstår at selv om man ikke får sykehjemsplass, betyr ikke det at man får et dårlig tilbud. En sykehjemsplass trenger ikke være det beste. Vi kan gi et likeså godt tilbud i en omsorgsbolig med heldøgns bemanning. Å få bo der, og dø der, kan være det beste, understreket hun.

Les også: - Vi kommer til enighet

– Hver grend for seg

Grindstuen pekte på det som har vært oppe i diskusjonen gjennom andre tema i høst: at i Midtre Gauldal handler det mye om hver enkelt grend.

– En av utfordringene som er vanskeligst, er at hver grend kjemper for seg, i stedet for å se kommunen under ett. Det er min utfordring til dere politikere. Vi kan ikke gi samme tilbudet på hver enkelt plass. Vi kan ikke drive bo- og dagsenteret i Singsås på samme måte som vi driver sykehjemmet på Støren. Vi må ha en felles forståelse av det, sa hun til politikerne.

Arbeiderpartiets Aina Bogen skrøt av denne måten å organisere eldreomsorgen på, og viste til et privat eksempel med sin mor, som nylig døde mens hun bodde på Singsås bo- og dagsenter.

– Der har hun hatt det kjempebra. Der har de tatt grepet med å flytte brukerne som er demente, og da får de som er igjen et veldig bra tilbud. Det var vi veldig fornøyd med. Jeg tror det blir feil hvis vi som politikere skal detaljstyre dette, det må fagfolk gjøre, sa Bogen.

Også Høyres Bjørn Enge ga støtte til dette, og manet til at det trengs en differensiering av tilbudet. Det mener han har manglet tidligere.

Omsorgstrappa

Enhetsleder Grindstuen understreket også viktigheten av omsorgstrappa, hvor sykehjemmet skal være på det aller høyeste nivået. Som hun sa: De kan ha heldøgns bemanning på flere nivåer i trappa, men alt trenger ikke organiseres som et sykehjem.

Korttidsplasser var også et tema. Det er viktig å ha, selv om de er kostbare. Både for å ta for pasienter som blir skrevet ut fra sykehuset, og som avlastningsplasser. Det er viktig for pårørende, for å sikre at de får avlastning. På den måten kan man sørge for at folk blir boende hjemme lengst mulig.

Grindstuen presiserte også at det som sto i rådmannens budsjettforslag, om mulige kutt i antall sykehjemsplasser, kun var ment som en illustrasjon på hvordan kuttene kan løses, og ikke som et konkret forslag.

– Hvis vi skal legge ned syke-hjemsplasser, vil det være en prosess. Det som kom i forbindelse med budsjettet, var kun brukt som eksempler, sa hun.

Les også: Kan godta økt eiendomsskatt

IKKE UMIDDELBART ENIG: Bygdelistas Harald Rognes kjøpte ikke uten videre tanken om at man kan erstatte noen av sykehjemsplassene med omsorgsboliger med heldøgns bemanning. Foto: Marthe Eid