Arbeidet med det som er et svært krevende budsjett i Midtre Gauldal pågår for fullt. Mandag ble budsjettet tema under formannskapsmøtet.

Godtar fire promille

Høyres Bjørn Enge kom med noen signaler, som han kalte det, i arbeidet som nå pågår med budsjettforslaget som skal legges fram.

Høyre styrer i en flertallsgruppe sammen med Senterpartiet, Bygdelista og Frp.

Det kan virke som de vil godta neste års økning til en eiendomsskatt på fire promille, men at de ikke går med på å øke den til seks promille i 2018. Dette ligger inne i rådmannens budsjettforslag.

- I og med at vi har ferske takster på alle skatteobjekter, ser vi klart konsekvensene av å øke til seks promille. Et av de store ankepunktene mot å øke så mye, blir at vi kommer i en vanskelig konkurransesituasjon sammenlignet med Melhus og Trondheim kommune, når det gjelder muligheten for tilflytning, sa Enge.

Vil ta ned investeringene

Trønderbladet har skrevet om det svært omfangsrike investeringsbudsjettet, med en samlet ramme på 172 millioner kroner til neste år. Dette er nå også økt, etter en revidering fra rådmannens side. Økningen kommer riktignok på såkalte selvfinansierende prosjekter, med 30 millioner kroner avsatt til arbeid med Haukdalsmyra.

Enge la ikke skjul på at investeringsbudsjettet er høyt, for høyt. I tillegg synes de at prosjektene svært ofte blir dyrere enn det som er planlagt til å begynne med.

Siste eksempel var det nye kjøkkenet til sykehjemmet, som blir ti millioner kroner dyrere enn opprinnelig planlagt.

Vil budsjettere lavere

Det kan virke som flertallspartiene bevisst vil budsjettere med lavere prisrammer for budsjettene. Dette for å "utfordre systemet", som Enge kalte det.

- Vi vil utfordre systemet til å se på løsninger som kan få ned prisen. Det vil komme tall som setter prisen lavere, for å presse systemet. Det er vanskelig å forutsi hvor det ender. Men vi har problemer med å akseptere ti millioner kroner ekstra på kjøkkenet, sa han.

Rådmann Dukane kom med et innspill her, og pekte på at Fylkesmannen kan pirke i dette i budsjettene.

- Det springende punkt, blir om Fylkesmannen anser beløpene som settes opp, som realistiske, advarte han.

Les også: Ryker samarbeidet i budsjettforhandlingene?

Ap skjønt enige

Arbeiderpartiets Aina Bogen, som er opposisjonsleder og formannskapsmedlem, orienterte kort om deres budsjettarbeid som så vidt har kommet i gang.

I all hovedsak var de enige med det Bjørn Enge sa: De kan gå med på fire promille eiendomsskatt, men seks er for høyt. Og de vil få ned investeringene.

Holder samarbeidet?

Spørsmålet nå, er hvor omforent de fire partiene er om budsjettarbeidet som pågår. FrPs Roger Refseth gikk tidlig ut med et ultimatum: De går ikke med på å øke eiendomsskatten.

Les også: – Melder oss ut hvis eiendomsskatten økes

Bygdelistas Harald Rognes har vært kritisk til å kutte blant det han kaller "de mest sårbare": Unge og eldre.

Og det er nettopp her kuttene må komme, ifølge rådmannens forslag. Skole og eldreomsorgen må ta tunge kutt.

Budsjettet skal bankes i kommunestyret mandag 12. desember.