Budsjettet var en het potet i torsdagens formannskapsmøte i Midtre Gauldal.

– Vi er ærlige på at Bygdelista ikke er enig med våre samarbeidspartnere om fremtiden, og bruken av bo- og dagsentrene, sa Bygdelistas leder Harald Rognes.

Les om situasjonen i skolen: - Lærertettheten blir for dårlig

Les om situasjonen i eldreomsorgen: Dramatiske kutt

EN VANSKELIG SAK: Budsjettet har blitt en krevende sak for politikerne, ikke til forskjell fra tidligere år. Men kuttene det signaliseres om fra skole og eldreomsorgen, vil medføre dramatiske endringer. Foto: Marthe Eid

Tre promille og bemanning

Bygdelista vil gå ned til tre promille eiendomsskatt, og de er uenige i kuttlistene fra eldreomsorgen og skolen. De vil ha døgnbemanning på bo- og dagsentrene, dagtilbudet skal beholdes. De vil begrense investeringene.

Uansett om det blir to eller fire promille eiendomsskatt, blir det harde rammekutt.

Bjørn Enge snakket på vegne av Høyre og Senterpartiet, og la frem et ikke helt fullstendig forslag. De har ikke hatt nok tid til å finne inndekning for kuttene.

De går nemlig ikke med på rådmannens budsjettforslag, og vil ha ned eiendomsskatten til to promille. Det betyr at de må kutte ytterligere seks millioner kroner fra et allerede skalpert budsjett, skal vi tro administrasjonen.

Frp sitter ikke i formannskapet, selv om de er en del av flertallsgruppa. De har tidligere sagt klart fra om at de ikke godtar annet enn to promille eiendomsskatt.

Les også: Moen ikke gira på å gi mer penger

Utsetter barnehage og Lysgården

Senterpartiet og Høyre vil altså ha to promille eiendomsskatt, og de legger i hovedsak rådmannens notat om ståa og kuttene innen rammeområdene til grunn. Men de presiserer at skolestrukturen ikke skal røres ved, og at de forventer at aktivitørstillingene skal fordeles på alle omsorgssentrene i kommunen, ikke bare på Støren som enhetslederen foreslo i notatet som følge av eiendomsskattekuttet. De foreslår å utsette bygging av ny barnehage på Støren, samt byggingen av Lysgården. De vil også komme med endringer innen gebyrene, og de har ikke tatt endelig stilling til renovasjon og feiing av fritidseiendommer.

Enge og ordfører Sivert Moen forutsatte at administrasjonen innarbeider disse forslagene inn i tabellene i budsjettet, og at det kan komme nye tiltak og kutt andre steder i det endelige budsjettforslaget de vil legge frem i kommunestyremøtet 14. desember. Da skal budsjettet endelig vedtas.

Ap kommer med forslag senere

Arbeiderpartiet vil også komme med eget budsjettforslag når de har fått finregnet på det, men de la ikke frem noe eget i formannskapet. I stedet gikk de inn for rådmannens opprinnelige forslag.

Aina Bogen sa at deres forslag ikke fraviker mye fra rådmannens opprinnelige forslag, men at de kommer med noen endringer. De vil gå inn for å beholde fire promille eiendomsskatt.

KrFs Øystein Digre sa at også de vil gå inn for fire promille eiendomsskatt.

– Dramatisk innen skolen

Bogen (Ap), som også sitter i Oppvekstutvalget, understreket hvor presset situasjonen er innen skolen. Hun etterlyste et like sterkt engasjement for de aller minste i kommunen, som for de eldste.

– Vi har redusert med nesten åtte lærerstillinger de siste to årene. Det er dramatisk, sa hun.

Hun advarte også mot at til tross for den såkalte lærernormen som nå er vedtatt i statsbudsjettet, trenger det ikke følge penger med i statlige overskudd.

– Det snakkes om dette, at det vil komme an på hvordan det skal beregnes. Vi kan i verste fall risikere at vi ikke får kompensert så mye for det lærerløftet. Det må vi ta med i beregningen. Jeg tror vi må være påpasselige på dette med skole. Det er viktig å ta vare på de som er små, de er fremtiden. De er det viktigste vi har!

Voteringen endte, etter litt diskusjoner frem og tilbake, med at politikerne stemte på de tre forslagene: Bygdelistas, Høyre og Senterpartiets, samt rådmannens opprinnelige forslag. Bygdelista fikk én stemme; Harald Rognes. Høyre og Senterpartiets forslag fikk fire stemmer, mens rådmannens forslag fikk fire stemmer; fra Arbeiderpartiet og KrF.