– Det var kø utafor dørene da vi åpnet, forteller Ola Raphaug.

Jevnt sig

Fredag åpnet Hogna brygg på Kotsøy dørene for første gang. Første brygg er ferdig tappet på flasker, og ble lagt ut for salg for første gang.

Og det var et jevnt sig av kunder, som stakk innom for å fylle opp kjøleskapet til helga.

Les mer: Første parti med øl er klart

Les mer: Ølprodusenter snart i gang

De fire gründerne av Hogna brygg, Ola Raphaug, Morten Svardal, Ingebrigt Enlid og Sturla Bogen, satser nå stort på bryggeriet i det nedlagte butikkbygget på Kotøsy. Juleølet er snart klar for tapping, og det brygget kjøres ut i butikkene i god tid før jul.

De har også innredet eget butikkutsalg på Kotsøy. Det var dette utsalget som fredag åpnet dørene for publikum.

Kjeks med mesk

De bød også på smakebiter av noen spesialbakte kjeks, bakt av Soknedal bakeri. De har brukt den såkalte mesken i kjeksoppskrifta.

Les også: Fra TV-reklame til eksistensielt teater

Det er altså biproduktet etter prosessen hvor malten blir malt opp, og blandes med vann. De tar altså ut veska, og den såkalte mesken er det som blir igjen av malten. Det er dette som er brukt i kjeksa fra Soknedal bakeri, kalt «Hogna maltchips».

– Det er foreløpig bare til utprøving, sier Morten Svardal.

De har også avtaler med bønder i nærheten, som kommer og henter opp denne mesken, og bruker det som dyrefor.

Julebrygg

18. oktober kommer en spesialbestilt tappemaskin fra USA, som tapper på boks. Dermed blir Hogna brygg et av de første småbryggeriene som starter å tappe på boks i landet.

Julebrygget, som nå står og godgjør seg på tankene, skal tappes på boks, og deretter sendes ut i butikkene.