Fra kommende skoleår kan elever i videregående skole ikke ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær.

- For konkret

- Vi mener grensa blir for konkret, og kan gå utover elever med psykiske problemer, sier Ida Marie Ressås (18) som er leder for Melhus Sosialistisk Ungdom.

Les også: Ønsker mer lys på skolen

Hun tar påbygg ved skolen, og er politisk engasjert. På samme skole går Ola Gimse Estenstad (17) på studiespesialisering, og er leder i Melhus Unge Høyre. Han mener innføringa av fraværsgrense er greit og nødvendig.

Skulking

- Den nye regelen er ment for å forebygge skulking, men vi mener dette angriper de svakere elevene. Regelen vil ramme elever med angst. Vi har elever som får 5'er og 6'ere i de aller fleste fag, de tar prøvene og leverer lekser men de klarer ikke å møte på skolen, sier Ressås i Sosialistisk Ungdom.

Som eksempel tar Resså fram faget gym som elevene har 2-3 timer i uka.

- Hvis en har litt fravær, vil en stryke i faget med den nye fraværsgrensa, mener Ressås.

Hun viser til at Elevtinget der hun og Ola Gimse Estenstad møtte,signaliserte motstand mot fraværsgrensa. 11. mai skal Sosialistisk Ungdom i Hordaland arrangere elevstreik i protest mot fraværsgrensa, mens organisasjonen i Sør-Trøndelag ikke vil arrangere streik.

- Vi ønsker bedre rådgivingstjeneste og bedre helsesøstertjeneste, sier Ressås.

Les også: Vil ha færre på språkfag

Gimse Estenstad i Unge Høyre viser til at partiet vil ha nulltoleranse for skulking, og han viser til at Høyre har styrket de tjenestene Sosialistisk Ungdom etterspør.

- Hvis elever er borte fra alle timer i faget, må skolen gjøre noe for å engasjere elevene. Om du har psykiske lidelser, får du det dokumentert, sier Gimse Estenstad.

Å være til stede

Gimse Estenstad mener det er viktig at elever er til stede i timene.

- Det er ikke lett for alle elever å lære på egenhånd. For lærerne er det lettere å sette standpunktkarakter om eleven er i timene. Er du borte i alle timene får ikke læreren satt standpunktkarakter, sier Gimse Estenstad.