17-åringen er selv elev ved Melhus videregående skole.

– Elever som går på studiespesialisering, burde få slippe å ta fremmedspråk nummer to om de ikke vil det. Det er mange elever som sliter og blir demotivert, og det går utover klassemiljøet, sier Gimse Estenstad.

På ungdomsskolen kan elever velge vekk fremmedspråk. De må da ta språkfag over tre år når de starter på videregående skole om de må ha fremmedspråk på den linja de går. Av 90 elever som går på studiespesialisering ved Melhus videregående skole, gjelder dette 14 elever, opplyser Anne Hox som er avdelingsleder for studiespesialisering ved skolen.

Kan ikke endres lokalt

Å innføre forslaget til Gimse Estenstad er imidlertid ikke mulig ved skolen. Rektor Astrid Gynnild viser til at dette må endres av Stortinget.

17-åringen er medlem av Unge Høyre, og han fikk gjennomslag for en resolusjon under Sør-Trøndelag Unge Høyres generalforsamling 3. oktober om valgfritt fremmedspråk nummer to.

Målet til Gimse Estenstad er at de unge som mener det samme som ham om fremmedspråk, skal bli hørt på høyeste politiske hold.

17-åringen går på vg2, og han har valgt samfunnsfaglinje med fagene internasjonal engelsk, økonomistyring, sosiologi og sosialantropologi. Foreløpig vet han ikke hva han vil bli.

Spansk

På ungdomsskolen tok han spansk, mens andre tok fordypning i engelsk. Siden han tok spansk på ungdomsskolen, trenger han ikke mer enn to år med spansk på videregående skole.

De som ikke tok språkfag på ungdomsskolen, må altså ta tre år med annet fremmedspråk på videregående skole.

– Mange elever sliter. De som vil ha fremmedspråk, blir holdt nede av de som er lei. Jeg vil mye heller ha en klasse som er motivert enn demotivert. Klassemiljøet blir bedre, sier Gimse Estenstad.

Skolen har tiltak

Avdelingsleder Anne Hox er ikke ukjent med at elever er umotivert fordi de synes fagkravet er tøft eller kjennes unødvendig ut. Dette kan skje på flere programfag og innen ulike type fag som norsk, matematikk og språk, opplyser Hox.

– Vi prøver å legge til rette og setter inn støttetiltak for å hjelpe dem som er umotivert. Skolen setter inn støtteopplæring i forskjellige fag og deriblant språkfag, forteller Hox.

Dette gjelder spesielt før heldagsprøver og eksamen. Skolen har kjørt filmfestival om våren for å rette fokus mot fremmedspråk.

Neste år planlegger skolen å invitere andre skoler til festivalen, og det hender at skolen er med på språkdagen.

– Verden blir mer internasjonal, og det er ikke lenger slik at en kan klare seg med bare engelsk. Kanskje skal elevene ut og reise, og da holder det kanskje ikke med kunnskap om bare ett fremmedspråk, sier Hox.

Bare spansk

Elever som må ta fatt på treårig språkfag, har for øvrig ikke så mange fremmedspråk å velge mellom. For dem er spansk eneste mulige fremmedspråk på Melhus videregående skole. Tidligere kunne de også velge tysk, men der mangler skolen lærer.

Har eleven derimot hatt språkfag på ungdomsskolen, er valgmulighetene større med fransk, tysk og spansk.

Disse elevene kan også velge å starte med et annet fremmedspråk enn de hadde på ungdomsskolen, og de må da ta språkfaget over tre år.