Avgjørelsen om å satse på det interkommunale næringsutviklingsselskapet har flere ganger blitt utsatt, men mandag bestemte formannskapet seg for å si ja til å gå inn med midler i TSU i stedet for å ha egen næringsrådgiver i kommunen. Kun Bygdelistas Harald Rognes stemte mot forslaget.

Behov for avklaring

Trondheim Sør Utvikling er et samarbeid mellom Klæbu, Melhus og Midtre Gauldal, og ble stiftet i januar 2013. De tre kommunene ansatte da ikke egne ressurser i selskapet, men næringskonsulentene i kommunene utførte arbeid for selskapet innenfor sine stillingsprosenter.

Etter to år med drift har det vist seg at denne modellen ikke er spesiell hensiktsmessig for fremdriften i prosjektene i TSU, blant annet fordi næringskomsulentene fortsatt har hatt sine lokale oppgaver og prosjekter i kommunene å ta hånd om.

Det har vært nødvendig med en rolleavklaring, samtidig som Sør-Trøndelag Fylkeskommune har gjort det tydelig at de ikke vil gi finansielt tilskudd til selskapet hvis ikke kommunene selv vil satse på selskapet med egne ressurser.

Overtar oppgavene

Som ordfører Lenvik også nevnte mandag, har det vært «unntakstilstand» i Midtre Gauldal i noen måneder. Etter at Katharina Fugger sluttet som næringsrådgiver 23. oktober, har hennes oppgaver midlertidig blitt lagt under utvalget for næring, plan og miljø. Dette som et tillegg til de oppgavene enheten jobber med fra før, noe som ikke ses på som optimalt.

Det har altså ikke vært en egen ressurs for stillingen i påvente av en avklaring.

Klæbu ute

Harald Rognes stilte spørsmål om det å gå inn i TSU har noen hensikt, siden det nå også er blitt etablert en egen næringsforening i kommunen, der avtroppende Ap-politiker Aina Midthjell Reppe trer inn som leder 1. mars. Rådmannen påpekte da at dette er to adskilte roller.

– Det er forskjell på en interesseorganisasjon for næringslivet og en kommune, sier Dukane.

Alle de tre samarbeidende kommunene har mistet sine næringsrådgivere den siste tiden, enten fordi de har pensjonert seg eller søkt seg bort. Klæbu har valgt å trekke seg fra selskapet, men Dukane sier dette ikke vil gjøre investeringen dyrere for Midtre Gauldal sin del. Det er fortsatt 800.000 kroner per år som gjelder.