Lensmann Monica Brækken ved Melhus lensmannskontor opplyser at orgelpipene er kommet til rette i Melhus kirke. Ifølge henvendelse Trønderbladet har fått fra orgeltekniker Espen Selbæk, lå orgelpipene i tårnet. Kirkeverge Kurt Rylandsholm bekrefter at de forsvunne orgelpipene er funnet der.

Funnet av kirketjeneren

Det var kirketjener Leif Idar Skei som fant orgelpipene. Det var begravelse fra kirka, og Skei var i kirka under forberedelsene. Da fant han en bit av en pipestokk (som pipene står i), og han begynte å undersøke tårnet. Der så han pipene. Hvor mange som ligger der, fikk han ikke sett. Kriminalteknikere skal undersøke tårnet, og det er blitt plombert.

- Vi har gått ut med at de lå i kirkerommet. Etter dagens undersøkelser har de kommet til rette. Vi må ta nærmere undersøkelser for å finne ut hva som har skjedd, sier Brækken.

Nærmere detaljer om hvem som har funnet orgelpipene, ønsker ikke lensmannen å gå ut med.

Nye undersøkelser

- Vi skal gjøre nye tekniske undersøkelser, og vi får ikke undersøkt orgelpipene nærmere før fredag, opplyser Brækken.

I hvilken forfatning orgelpipene er i, kan ikke lensmannen gå ut med. Orgelpipene er blitt flyttet fra galleriet til et annet sted i kirka, og lensmannen reiser spørsmålet om hvilket straffbart forhold flyttinga kan være.

- Hvor mye arbeid skal politiet legge ned i dette, spør lensmannen.

Politiet har ingen mistenkte i saken. De har hatt samtaler og avhør av folk.

Tidligere på torsdagen sa lensmannen til Trønderbladet at saken er trist.

- Silkt skal ikke skje i kirka. Dette er bare en trist sak, sier Brækken.

For Melhus lensmannskontor har torsdagen vært litt av en dag med et kjempekjør der mediene har stått i kø for å intervjue politiet.

Stor glede

Da Trønderbladet ringte fellesrådsleder Asbjørn Buklev, var han ikke klar over at de savnede orgelpipene var funnet. Meldinga ble tatt imot med stor glede hos fellesrådslederen som har fryktet at fellesrådet hadde vært nødt til å sette i gang med utlysing av anbudet på nytt. Orgelpipene fra Skottland er av orgelkonsulent Bjørn Andor Drage anslått å være verdt fem millioner kroner.

Det var altså under menighetsrådets og fellesrådets informasjonsmøte at fellesrådslederen opplyste at pipene var stjålet. Både orgelkonsulent Drage og Orgelbau Kuhn mente tyveriet var sabotasje.

Kirkeverge Rylandsholm er glad for at orgelpipene er kommet til rette. Han er forundret over hvordan pipene er kommet opp i tårnet siden det er ei bratt spiraltrapp opp dit.

Firmaet som i dag torsdag skulle ha skrevet under orgelkontrakten, rakk å booke om flybillettene til avreise på fredag. Representantene skulle opprinnelig ha reist på søndag.

- Vi skal ha samtale med dem for å høre om når de kan skrive under på kontrakten, sier Rylandsholm.

Kristine Kaasa Moe som har engasjert seg i orgelsaken, er overlykkelig over at orgelpipene er funnet.

- Jeg er inderlig glad, og ingenting er bedre enn dette. Dette var helt fantastisk, sier Kaasa Moe.