Det er i klassen Årets bakst melhusbakerne har gjort seg bemerket med «Ølsprøtt». Dette er et sunt og godt knaskemiddel som kan nytes alene eller sammen med andre godsaker. Produktet ble også presentert på Trøndersk matfestival i august, og er snacks laget på et restprodukt fra ølbrygging. Ølsprøtt fra Melhus bakeri er en av tre finalister i klassen årets bakst i konkurransen Det Norske Måltid. De to andre er bakst-finalistene er håndkjevla rummelbrød fra Hemsedal Flatbrødbakeri i Buskerud og Skjenning fra Røra Bakeri i Nord-Trøndelag.

Årets øl

I klassen årets øl er Hogna Brygg fra Kotsøy en av tre finalister med ølet Rødskjegg.

De to andre ølfinalistene er Færder Mikrobryggeri AS i Vestfold med ølsorten som har fått navnet Belgisk Gyllen, og Kinn Bryggeri i Sogn og Fjordane med ølet de rett og slett har kalt Bærtur.

- Vi er veldig spent, sier Liv Bogen, som har overtatt som ny daglig leder i Hogna Brygg etter Ola Raphaug som er bryggerisjef og kan konsenterere seg fullt og helt om bryggingen.

Rødskjegg er først og fremst et matøl, det passer til kraftige kjøttretter som biff og burger.

- Vi har hatt bra respons på dette ølet, sier Bogen. Hun bekrefter at det er en klar sammenheng mellom ølnavnet og bryggerisjefens skjegg. Rødskjegg-boksene er da også prydet med bryggerisjefens ansikt. Hogna Brygg som nå leverer til 73 daglivarebutikker og Vinmonopoet, leverer øl kun på boks, noe som er praktisk også for Turistforeningen som de har fått avtale med, for fem hytter. Produksjonen kan nå etter hvert dobles etter at de har økt kapasiteten fra 70.000 liter i året til 140.000.

Matpris

Det Norske Måltid startet i 2008 og kaller seg selv landets viktigste matpris. Målet er å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon. Det Norske Måltid eies og drives av iPax Mat AS.

39 finalister er klare fra 14 fylker, fra Finnmark i nord til agderfylkene i sør. De deltar i 13 ulike kategorier. Fra starten av de seks delfinalene var alle landets fylker representert. De 39 finalistene har vært gjennom to tøffe dommerrunder for å nå finalen.

- Etter 10 år med Det Norske Måltid, ser vi at det er internasjonalt høyt nivå på det som produseres her i landet. Mange produsenter fanger opp tilbakemeldingene fra juryene og jobber videre for å løfte seg, sier hoveddommer Einar Risvik fra Nofima, etter siste delfinale under Matstreif i Oslo.

Finalejuryen møtes i høst for å finne vinnerne i Det Norske Måltid 2017. Men ikke før den store matgallaen og finalen i Stavanger 12. januar 2018 blir det gjort kjent hvem som går helt til topps i konkurransen.

CHIPS: Det finnes to produsenter av maltchips i Gauldalen, som begge utnytter restprodukter fra ølbrygging. Det er Soknedal bakeri, som henter malt fra Hogna brygg, og Melhus bakeri som benytter To tårn. Begge ble solgt under Trøndersk Matfestival. Foto: John Lerli