KOMMENTAR: Det sies at skal du få folk til å møte opp ei tilstelning, frist med at det blir servering. Verre er det ikke. Da kommer folk. Men neppe fordi det står så dårlig til med trakteringa på hjemmebane.

Mat er mer enn det grunnleggende, å stille sulten og gi nye krefter. Mat er sosialt, trivsel og hygge, det er kultur. Det kan også være det motsatte, mat kan være direkte farlig slik som de giftige eggene i Nederland hvor et farlig insektmiddel er blitt brukt.

Så er det å få det til å gå rundt økonomisk, som ofte er den store utfordringen for dem som lager lokal mat og drikke. Og det burde ikke strande på å komme ut til kundene, når varene er gode og folk vil ha dem. Et velkomment tilskudd til det nokså nøkterne vareutvalget vi finner hos matkjedene våre, et sortiment som sies å være nettopp så spartansk som vi kundene vi selv har bedt om. Vi er jo svært ofte opptatt av å handle billigst mulig, og da blir utvalget deretter.

Men en kan spørre seg hvorfor det er så mye annerledes her til lands, enn det vi ser i vårt naboland Sverige og ellers rundt omkring i verden.