Tirsdag blir Trønderbladet invitert opp til Hauka Forsamlingshus av kokk Stein Petter Haugen. Området kan by på vakker natur, et variert dyreliv og en av Norges ypperste villmarkskokker.

Stein Petter ble faktisk tildelt prisen for "Årets Villmarkskokk" i 2012, karrierens soleklare høydepunkt ifølge han selv.

Forsamlingshuset ligger langt inne i de dype skoger. Utenfor står Stein Petter, klar for å diske opp en treretters meny, bestående av råvarer fra Midtre Gauldal.

Planlegger bok om Midtre Gauldals lokalmat

Villmarkskokken planlegger nemlig å lage en bok om den lokale maten og mathistorien i kommunen.

–Det finnes mye lokalmat i Midtre Gauldal. Målet mitt med boken er å kunne bevare noe som faktisk er en viktig del av historien vår, forteller Gauldalingen.

Han har tidligere vært med på å lage kokebok for studenter i samarbeid med BAMA, men dette blir hans første soloprosjekt.

–Jeg tenker å gjennomføre intervjurunder med folk i området som har laget lokal mat i en mannsalder. Jeg tar også imot tips fra folk rundt omkring, sier den vordende forfatteren.

Stein Petter har allerede samlet rundt 20 oppskrifter, og har et løst mål om å samle rundt 50 stykker. Han vil i tillegg fortelle mathistorier fra kommunen.

Utviklet et eget brød

Stein Petter, som er fra Hauka selv, veksler mellom å kokkelere og å svare på Trønderbladets spørsmål. Dagens meny består selvfølgelig av lokale råvarer. Den første retten består av ytrefilet av hjort, lagt på en skive av Haukabrødet, omringet av tyttebærrømme.

–Haukabrødet er et brød jeg har utviklet selv. Det består blant annet av blåbær, noe som gir det en helt særegen smak. Hjorten er skutt i Hauka, så denne retten er absolutt lokal, humrer kokken.

Hjorten blir også brukt i rett nummer to. Der akkompagneres kjøttet av en kålrot- og potetstappe.

Rett nummer tre er en rabarbarasuppe med rømme og kanel plassert i midten for å nulle ut den syrlige rabarbrasmaken.

–Rabarbraen har jeg plukket selv, den vokser over hele kommunen. Den vokser til og med inntil husveggen her, humrer Stein Petter.

Matentusiasten presiserer at alt på dagens meny kan dyrkes i Midtre Gauldal. Han forteller om en kommune som er rik på råvarer, både i planteform og dyreform.

–Det er mye vilt i området. Man finner elg, hjort, hare og viltfugl. I tillegg begynner vi å få en ganske stor bestand med rådyr, sier han.

Norge trenger flere kokker

Stein-Petter bestemte seg for å bli kokk allerede på ungdomsskolen. Interessen fikk han fra blant annet oldemor som også var kokk.

–Vi har en tradisjon med å være kulinarisk interesserte i familien vår. Derfor føltes det naturlig for meg, selv om det kunne virke snodig for andre. Det var ikke mange som trodde på meg da jeg fortalte om kokkedrømmen min på ungdomsskolen, men kokk ble jeg, mimrer gauldalingen.

Han jobber til vanlig ved LHL-klinikken på Røros, hvor det tilbys spesialisert rehabilitering for hjerte- og lungesyke, sykelig overvektige og kreftsyke. Han driver også sitt eget cateringfirma, Haukamat.

–Jeg tar med meg råvarene dit selskapet holdes og forbereder maten der, forklarer Stein Petter.

Det sies at man trenger rundt 2000 kokker for å kunne fylle alle de ledige stillingene i Norge, derfor håper han matinteressert ungdom er villige til å ta sjansen på yrket.

–Jobbmarkedet er veldig godt, det er stor etterspørsel innad i bransjen, oppfordrer Stein Petter Haugen.

–Send inn tips!

For å kunne fullføre boken, er gauldalingen avhengig av tips fra folk. Han tar gjerne imot oppskrifter og mathistorier, og han kan nås på flere plattformer.

Epost:

post@haukamat.nett

steinpette@hotmail.com

Stein Petter kan også nås via Facebooksiden "Haukamat", hvor man også kan bestille catering.