Inne på kjøkkenet på Budal skole følger de 16 deltakerne spent med da kjendiskokk og kokebokforfatter Bodil Nordjore demonstrerer. Rutinert kjevler hun ut flatbrødleiver, og så er det deltakernes tur til å prøve. Flere av deltakerne har kokkeerfaring, men er med på kurset Budalssmak for å få tips om lokalmat.

Mens deltakerne steker flatbrød, tar kjendiskokk Nordjore noen mobiltelefonsamtaler og signerer bøker. Nordjore er høyskolelektor på Høgskolen i Sørøst-Norge, og hun er kjent fra NRK-programmer, som forfatter av kokebøker og som kursholder i pølselaging, julemat og baking med urkorn.

Lokale produkter

Budal bygdeutvikling inviterte sist helg til tredagers opplegg kalt Budalssmak, og gjennom foredrag og kurs ble det satt fokus på lokalmat.

– I Budalen har de skjørost, rømme og mye vilt. Dette kan bli til produkter en kan kjøpe hele året, sier Nordjore.

Rådet fra Nordjore er:

– En må passe på hvor store investeringene blir, og at en ikke blir slave. Om en gaper over for stort, er det lett å falle. En må skape en naturlig merkevare, og ikke ei døgnflue, sier Nordjore.

Nordjore er opptatt av å gi folk selvtillit slik at de gir seg i kast med lokalmat.

– Jeg skjønner at de er veldig flinke her i Budalen. Når de er trygg på kunnskapen, tør de å gjøre noe for andre. Du blir veldig attraktiv når du er en flink baker, forklarer Nordjore.

Pølse og brød

I tillegg til grovt flatbrød, fikk deltakerne også prøve seg på to typer pølser hvorav den ene var laget med svinekjøtt, lammekjøtt, storfekjøtt, sopp og muskatnøtt. De bakte også byggbrød, brød med nøtter og frø, brød med emmer (urkorn) og rugbrød. Oddgeir Grytdal var begeistret over at kurset falt så i smak, og han forteller at mat er svært viktig del av kulturen. At Budalen har noe å by på, er Grytdal sikker på.

– Fjellene er fulle av sau, og så har vi setermelka som budeiene utnytter godt. Ikke alle vil starte opp egen virksomhet, men det kan være at vi samles før jul og lager mat sammen, sier Grytdal.

Fornøyde deltakerne

En av deltakerne var Stein Petter Haugen som jobber som kokk, og som syntes han lærte noe nytt.

– Det er veldig mange råvarer her i Budalen, og det er mulighet til å få til noe større enn det en har i dag, sier Haugen.

Randi Elin Mogård er utdannet kokk, og har seter i Synnerdalen.

– Jeg har ikke laget så mye tradisjonsmat før fordi jeg ikke har hatt tid til det. Nå har jeg veldig lyst til å lage hjemmelaget mat og da spesielt pølse, forteller Mogård.

Jorun Øien Buseth (23) syntes det var artig og interessant å være med på kurset.

– Jeg lager ikke så mye tradisjonsmat, og det er lett at lettvintheten tar over. Hjemmelaget mat er alltid best, sier Buseth.

Lokale produkter

En annen deltaker var Helge Storli har planer om å få til et lokale i Budalen med utleiekjøkken før nyåret. Blant produktene han ser for seg er granskuddgele og røkt moltekrem. Dessuten planlegges det skjæring av kjøtt.

– I første omgang ser vi for oss at produktene kan selges på Bondens marked og messer. Senere når vi får større volum, kan vi selge til restauranter. Da er vi avhengige av faste leveranser, sier Storli.

Budal songlag var leid inn for å servere mat til deltakerne under kurset, og serveringa lørdag besto av karbonader.

DELTAKERE: Hilde Øien, Aud Iren Hindbjørg og Jorun Øien Buseth var blant deltakerne på kurset. Foto: Gunn Heidi Nakrem
FLATBRØD: Deltakerne skulle prøve seg på flatbrød med mye grovt mel. Randi Elin Mogård og Helge Storli svinger kjevla. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Flatbrødbaking var ett av innslagene i kurset.
Oddgeir Grytdal viser noen av pølsene som ble laget.
Bodil Nordjore legger leiver på takka.