Favoritten Charlotte Kalla så ut til å innfri favorittstempelet da hun tok ledelsen etter 1,6 og 5 kilometer, men den norske OL-debutanten var kun sekunder bak.

Etter 6,2 kilometer hadde den norske 27-åringen overtatt ledelsen, og det var tydelig at hun trivdes i solskinnet i den sørkoreanske OL-byen. I mål hadde hun knust Kalla med 20,3 sekunder. Dermed tok hun Norges fjerde OL-medalje torsdag, og det andre gullet.

Glad Bjørgen

Marit Bjørgen gikk inn til delt bronse, 31,9 sekunder bak den norske gullvinneren. Bronseplassen må hun dele med finske Krista Pärmäkoski. Lenge så det ut til at amerikanske Jessica Diggins skulle snyte Rognes-jenta for medalje, men klokka viste 4,1 sekunder i Bjørgens favør da amerikaneren passerte mållinjen.

– Jeg er målløs, og jeg er så vanvittig glad for Ragnhilds gullmedalje. Det er så vanvittig rått. Jeg er så utrolig glad for bronsemedalje, sa Bjørgen til Eurosport.

Skidronningen tangerer nå Bjørn Dæhlie i antall OL-medaljer. Begge har tolv medaljer, men Dæhlie har åtte gull og Bjørgen har seks gull.

Ole Einar Bjørndalen er tidenes mestvinnende vinterolympier med åtte gull av totalt tretten medaljer. Denne rekorden kan ryke hvis Rognes-løperen fortsetter medaljefangsten i vinterlekene. Bjørgen må vinne to gullmedaljer for å gå forbi skiskytterkongen.

Ingvild Flugstad Østberg gikk inn til sjuendeplass, 1.05,5 bak den norske vinneren. Heidi Weng ble nummer elleve, 1.24,6 bak.

Fem norske medaljer

Haga og Bjørgen tok torsdagens fjerde og femte norske OL-medalje. Dagen startet med OL-gull til Aksel Lund Svindal i utfor, mens Kjetil Jansrud fulgte opp med sølv.

I kvinnenes storslalåm tok Ragnhild Mowinckel sølv, for øvrig den første norske OL-medalje i alpint for kvinner siden Laila Schou Nilsen tok bronse i kombinasjonen i 1936.

Marit Bjørgen i mål etter tikilometeren fristil for kvinner torsdag morgen. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix