To treningsøkter mandag, én på tirsdag og en egen forbeholdt pensjonister på torsdag. Flå IL ønsker å legge til rette for at lersbyggen kan komme seg opp av sofaen og inn i treningstøy. Mandagsøktene ledes av Jan Magnus Røsbjørgen og Vegard Stav, begge kjent fra langrennssporten. Nå har begge satt skikarrieren på vent for en stund og stiller opp som instruktører for sambygdinger.

- Dette er basistrening, styrke og utholdenhet for ungdom og voksne. Det er alltid behov for trening for de som ikke er med på noe annet, mener Røsbjørgen.

- For en innsats!

Han leder an oppvarmingen som sist mandag var lett løping fra Flå skole opp til Blukkåsen. Løpeturen er cirka to kilometer og vel oppe er første belønning flott utsikt utover Fremo. Så starter treningen. Først ut er styrketrening på ulike poster. Kjente øvelser med korte arbeidsperioder. 17 år gamle Røsbjørgen maner til skikkelig innsats med korte meldinger:

- «For en innsats! Herlig! Det er bare 20 sekunder. Bra jobba!»

Alle gir alt

Etter styrkeøvelsene i fantastisk høstvær i kveldssol er det Stavs oppgave å hente de siste kreftene ut av deltakerne. Han lokker med intervaller på ett minutt i motbakke. Mål: karre seg lenger opp enn på forrige løp. Han er ikke mindre vokal enn sin kollega.

- Når det er 15 sekunder igjen vil jeg se en helv... spurt, roper Stav på siste intervall. Alle gir alt.

- Kom blodsmaken? Spørsmålet rettes til Kari Johanne Einvik.

- Noe kom i hvert fall, smiler hun.

- Mye fliring

Ragnhild Røsbjørgen er aktivitetskoordinator i Flå IL. Hun deltok også på økten og sier til Trønderbladet at tilbudet skal oppleves som artig og sosialt.

- Treningen skal være lekbetont og lavterskel. Det er viktig, sier hun.

Kristin Bakk smiler fornøyd etter nok en treningsøkt ute i det fri.

- Det var nesten så jeg ga meg på slutten. Jeg hadde nok ikke trent så mye hvis det ikke var for Jan Magnus og Vegard. Treningen er variert og det er mye fliring. Og så er vi ute, det er godt når det er tid for det, sier hun.

Nå får mamma igjen

Jan Magnus Røsbjørgen er forøvrig sønnen til aktivitetskoordinator Ragnhild. Mamma må nok bare venne seg til at sønnen forlanger full innsats på treninger i hans regi.

- Det er «payback-time». Nå får jeg igjen for alle fjellturene med løfte om sjokolade på toppen, flirer hun.

Utetreningen fortsetter så lenge vær og dagslys tillater det. Siden flyttes treningen innendørs, fortsatt gratis og velkommen for alle som har lyst til å svette litt. Stryk det siste. Svette mye.