Idar Andersen kjempet en kamp mot klokka for å bli klar til sykkel-VM etter velten i Sveits for drøyt tre uker siden. Alle vet at han kom seg til startstreken, for da det dro seg til mot slutten av juniorenes fellestart, deiset 18-åringen i bakken. Melhusgutten var med i et brudd som så ut til å gå helt inn, men i sentrum av Bergen gjorde han en vurdering som han trolig kommer til å angre i lang tid.

- Jeg går på utsiden, men så ser jeg en flekk på veien som er våt, forteller han mellom to skoletimer mandag formiddag.

For lite watt

Det neste som skjedde var syklisten i stor fart deiset i bakken, og selv om han gjorde et ærlig forsøk på innhente bruddet på nytt, innså han fort at det ikke kom til å gå. Da slapp han seg ned i hovedfeltet for å gjøre en jobb der.

- I starten prøvde jeg, men så så jeg på computeren at det gikk altfor sakte. Jeg hadde ikke nok watt i tråkket, forklarer han.

Fortsatt skuffet

18-åringen uttalte til TV 2 på direkten etter målgang at han trodde velten kostet ham en medalje. To dager etter både hans største ritt og største skuffelse i karrieren, er han fortsatt irritert på seg selv. VM på hjemmebane kommer trolig bare en gang i karrieren. Til slutt rullet han i mål med resten av hovedfeltet.

- Jeg har lagt det litt bak meg, men jeg er fortsatt skuffet, sier han. Før sesongen hadde jeg tre mål: Topp fem i Fredsrittet. Det vant jeg. Så var det NM og der tok jeg gull. Det største målet var VM i Bergen og det er selvfølgelig kjipt at det gikk sånn. Men sesongen sett under ett har vært ganske bra, sier han beskjedent om gjennombruddssesongen.

Vil til nytt VM

VM-fellestarten markerte slutten på Andersens juniorkarriere. Neste år sykler han norgescup både mot jevnaldrende og langt eldre konkurrenter. Gauldalssyklisten er forberedt på at det kan bli tøft, men har likevel satt seg et nokså hårete mål.

- Nå skal jeg samle krefter og satse fram mot neste sesong. Jeg har lyst til å gjøre det bra. Det er VM i Innsbruck og jeg har håp om å klare det, sier han.

Klar for Uno X

Andersen starter neste sesong med Gauldal SK, men 18-åringen har skrevet under på en intensjonsavtale med kontinentallaget Uno X. Han bytter trolig trøye midtveis i sesongen.

- Jeg går over når jeg føler meg klar, sier han.

Sykletalentet hadde tilbud fra flere lag, men valget falt til slutt på Uno X.

- Jeg synes Uno X har best opplegg og de satser virkelig på utvikling. Laget består nesten bare av U23-ryttere, sier han.

Trygt med kjente på laget

Lagkameratene Jonas Iversby Hvideberg og Andreas Leknessund fra juniorlandslaget skal også sykle for Uno X neste sesong.

- Det er en trygghet at jeg kjenner noen på laget, sier Andersen, før han må avbryte samtalen.

- Nå må jeg nesten løpe, ellers får jeg anmerkning, sier han og humrer.