«Ai ai ai! 30–29 til Kolstad i en umåtelig håndballthriller! Tjue sekunder igjen.»

Hele Trondheim Spektrum reiser seg i ulidelige sluttminutter der over 1800 tilskuere er vitne til at Kolstad Håndball tar seg til sin aller første semifinale i NM. Fire ekstraomganger og 80 minutter med håndball måtte til for å slå de tidligere norgesmesterne fra Fyllingen. Til de tusen hjem formidler unge Gamst stemningen fra kommentatorplass.

- På slutten satt jeg bare og ristet i alt jeg hadde. Alle tilskuerne reiste seg i hallen og da gjaldt det for spillerne å være kaldest i hodet – akkurat som oss i boksen. Det var veldig spesielt. Jeg tror aldri jeg får oppleve noe sånt igjen, sier Gamst.

Ble anbefalt

Men det kan han fort gjøre. Vi skrur først tiden tilbake noen måneder. Kolstads entusiastiske speaker Anders Bergheim liker folk som kan lage liv og røre. Han har fått med seg talentet til speakeren til en mye mindre klubb fra Gauldalen og har anbefalt ham til høyere herrer. Flere ganger har Gamst vært speaker for Flå og i 2014 vant han en konkurranse under Norway Cup. Premien var å kommentere J14-finalen i verdens største fotballturnering, sammen med TV 2 -profilen Kasper Wikestad. Daglig leder i eliteserieklubben Kolstad Håndball, Jostein Sivertsen, tar kontakt med gutten fra Ler.

- Da Kolstad ringte og spurte om jeg ville kommentere alle hjemmekampene deres via Håndball-TV, så var ikke det noe jeg kunne si nei til, sier Gamst.

Først og fremst er det bare på hobbybasis foreløpig, men 25-åringen erkjenner at han har ambisjoner om å kunne jobbe som kommentator.

Guttedrømmen

- Jeg skal ikke legge skjul på det. Enhver sportsidiot har en guttedrøm om å være kommentator. Det er starten på noe, så får vi se, sier han.

I utgangspunktet kan han ikke mer enn deg og meg om håndball. Han ser mesterskapene med Norge og overværer lokale kamper, men at Charlottenlund-profilen Mathias Grubba er med som ekspertkommentator betyr mye.

- Jeg har ikke så mye håndballkunnskaper, så det er gull å ha med han. Utrolig dyktig fyr. Det går bedre og bedre for hver gang, sier Gamst.

Mener han tabbet seg ut

Han mener han selv allerede har gjort en stor tabbe på direkten.

- Da Kolstad slo Drammen med ett mål var det Adrian Aalberg som ble matchvinner og scoret det siste målet. Da klarte jeg å fortelle seerne at det var Daniel Brandmo som scoret. Heldigvis fikk Mathias det med seg, så han supplerte på en bra måte, gjenforteller Gamst.

I en kamp mot Bækkelaget måtte han derimot kommentere alene. Den utfordringen tok han på strak arm, uten å være nervøs.

Grundig research

- Nei, veldig rolig. Det er det samme som det var i Oslo (under Norway Cup). Når man får på seg headsettet, er man i sin egen verden. Da er det notatene og fokus, fokus, fokus som gjelder. Vi går på lufta ti minutter før kampstart og da snakker vi om lagene og tabellsituasjonen, sier kommentatorspiren.

- Når jeg får en slik sjanse, legger jeg jo noe i det. Jeg har mine timer foran PC-en med notatblokka. Kolstadspillerne har jeg kontroll på nå, med rene faktaopplysninger. Mathias supplerer med regler og spill. Hvorfor blir det mål og ikke, fortsetter Gamst.

Unggutten er engasjert på trenersiden i Gauldal FK og håper en dag å kunne kommentere favorittidretten som utspiller seg på gress, med en litt større ball.

- Fotball er i høysetet, det sier seg selv. Men der må man ha mye mer notater. Det er flere pauser, så man må vite mer om hver enkelt. Å holde i gang praten i 90 minutter er en ting, men primus for en kommentator er å være engasjert, sier han.

- Få ut finger'n, folkens

Likevel råder han melhusingene til å se mer håndball fra tribuneplass.

- Det jeg kan si med en gang er at det å se håndball live er fantastisk. Her er det bare å få ut finger'n, folkens. Kom dere på kamp, det er så kult. Det går så fort. Det er akkurat som ishockey, sier Gamst.

Mot Fyllingen tok det i hvert fall helt av, der Kolstad sikret seg videre spill i norgesmesterskapet. I semifinalen mot Elverum ble det et klart tap for Kolstad, og et lite antiklimaks etter den intense som kvartfinalen mot Fyllingen.

- Jeg og Mathias foreslo maxitaxi til St. Olavs Hospital som var nærmeste nabo, for det var nok flere enn oss som måtte ha akutt innleggelse der og da, ler Gamst.

Les også: Håndballungene trente med toppbokser

KONSENTRERT: Det skjer noe med Dag Alexander Gamst når han får på seg headsettet. Han er fast kommentator på Kolstads kamper. Foto: Marius Schjei Dahl