Per Sand startet opp Melhus styrkeløft på 80-tallet. Klubben er en avdeling i Melhus idrettslag og holder til i kjelleren i klubbhuset ved Gruva stadion. I dag teller Melhus styrkeløft rundt 30 medlemmer i alderen 17 til 80 år, både menn og kvinner.

Merethe Stenlund, Gunn Aarmo, Marit Gråbak og Camilla Rise er alle en del av styrkeløftklubben som har hatt økning i antall kvinnelige medlemmer de siste årene.

– For noen år siden var det bare to-tre kvinner i klubben, men i dag teller vi sju stykker. Det er stadig flere damer som oppdager sporten i regionen og over hele landet, sier Marit Gråbak.

Behandler alle likt

Sistnevnte har vært i Melhus styrkeløft siden 2016 og husker godt da hun møtte opp i treningslokalene for første gang.

– Det var litt skummelt i starten. Jeg var redd for å være for svak, men det hadde jeg ingen grunn til. Her heier vi på deg uansett om du løfter 10 kilo eller 100 kilo. Jeg føler meg som verdens sterkeste når jeg har løftet i konkurranse, smiler Gråbak.

Gunn Aarmo ble en del av klubben i 2012. Før den tid drev hun mest med spinning. Det var mannen hennes, som også er en del av Melhus styrkeløft, som dro henne med på trening.

– Før jeg skulle gå inn i treningslokalet satt jeg i bilen og skrek fordi jeg var så nervøs. Men det gikk jo veldig bra. Da jeg startet løftet jeg bare stanga uten vekter, sier Aarmo, som i dag er nestleder i klubben.

GOD STEMNING: Latteren sitter løst når Merethe Stenlund, Camilla Rise Gunn Aarmo og Marit Gråbak trener i klubbens lokaler i Gruva på Melhus. Foto: Fredrik B. Lange

–Inkluderende miljø

Merethe Stenlund er ferskest av damene i klubben. I 2017 møtte hun Marit Gråbak gjennom noen felles venner på en kunstutstilling og ble introdusert for sporten.

– Det er gøy å være med i et så inkluderende miljø. Jeg ble tatt godt imot fra dag én. Det er noe som trigger meg med styrkeløft, sier Stenlund.

Hun har trent på 3T i flere år, men hadde lyst til å spesialisere seg innenfor styrketrening og meldte seg derfor inn i Melhus styrkeløft.

– Jeg er 54 år og kjenner at jeg må vedlikeholde styrken enda mer enn jeg gjorde før, sier Stenlund.

Må ikke konkurrere

I tillegg til å trene sammen er damene flinke til å finne på sosiale ting utenfor treningslokalene i Gruva.

–Jeg er innflytter og kjente nesten ingen før jeg kom til Melhus, så klubben har betydd mye for meg, sier Camilla Rise, som meldte seg inn i Melhus styrkeløft i 2010.

Som medlem i klubben blir man ikke tvunget til å delta på stevner.

–Jeg trente i mange år før jeg startet med konkurranse. Jeg ble med på et klubbstevne en gang og tenkte at dette skal jeg gjøre mer av, sier Rise, som også har deltatt på NM flere ganger.

Styrkeløft er en målrettet og motiverende sport. Ifølge treningsvenninnene er det en god følelse å sette flere vekter på stanga.

– I denne sporten er det alltid noe å strekke seg etter. For min del er det stevnene som driver meg mest. Jeg får et adrenalinkick av å ta ut alt i konkurranse, forteller Aarmo.

MARKLØFT: Merethe Stenlund har ikke drevet med styrkeløft så lenge, men her har hun stålkontroll på øvelsen markløft. Foto: Fredrik B. Lange

–Folk i alle fasonger

Forrige helg hadde damene fra styrkeløftklubben stand inne på Melhustorget. Hensikten med det var å rekruttere enda flere kvinner til klubben. Her kunne folk få informasjon om sporten og blant annet prøve øvelsen markløft.

– Det fine med styrkeløft er at det ikke er fokus på kropp. Vi trener for å bli sterk, ikke for å se bra ut. Vi har folk i alle fasonger. Det er aldri for sent å starte med styrkeløft. Sporten er for alle, sier Gråbak.

Og man trenger ikke være redd for å løfte feil.

– Her har folk mange års erfaring, så man får god oppfølging av alle i klubben. Ingen lar deg løfte feil, forsikrer Gråbak.

Ifølge Store Norske Leksikon er styrkeløft er en kraftidrett med løft av vektstenger som i vektløfting, men styrkeløft setter mindre krav til teknikk og hurtighet og større krav til ren muskelstyrke. Øvelser er knebøy, benkpress og markløft.