I verdenscupsprinten i sentrum av Drammen ble Fredrik Riseth nummer sju etter meget offensiv gjennomføring. Før rennet var melhusbyggen noe usikker på formen siden det var lenge siden forrige renn, men gode treningsøkter den siste tiden ga grunn til optimisme, og hele dagen gikk det fort.

– Prologen ble bra. I kvarten kom jeg i et meget sterkt felt. Jeg dro bevisst mye for å at det skulle bli en bra sluttid og mulighet til å gå videre om jeg ikke skulle bli topp to i heatet, sier Riseth til Trønderbladet.

Han ble nummer tre, men gikk videre på grunn av taktikken om å gå fort og ei god sluttid. I semifinalen var den unge senioren til slutt bare noen få centimetere fra å gå til hovedfinalen.

– Jeg skulle gjerne ha vært i hovedfinalen, men det ble uansett et bra resultat.

I semifinalen hadde han så god glid at han tapte tid på at han gled inn mot en annen utøver. Uten dette uhellet hadde han fort vært raskt nok i mål til å gå videre.

– Om jeg vil ha dårligere glid i neste renn? spør 22-åringen og ler. – Neida, det er bra å ha topp ski og komme fort fram.

SÅ NÆRE: Fredrik Riseth (nummer fem) var bare en skitupp fra å ta andreplassen i semfinaleheatet og dermed en finaleplass i Drammen. Foto: Erik Borg

Nye tider

Rundt Bragernes kirke var det satt spor og klassisk teknikk som gjaldt. Det er nettopp det som Riseth har vist aller best ferdigheter i. Da han vant U23-VM i fjor, var det klassisk stil som gjaldt.

– Siden OL-sprinten var i klassisk stil, var det naturlig at det har vært mest sprinter i den stilarten, men i VM neste år er det fristil. Dermed blir det heretter mer skøytesprint i de viktigste rennene.

Han har vært noe vassere i klassisk sprint, men skøyter også fort. Blant annet ble det en 11. plass på fristil-sprint under verdenscuprennet i Dresden i vinter.

– Fredrik har jobbet med skøytingen og hatt voldsom framgang i den stilarten i vinter. Det er bare å forsette arbeid og legge på ytterligere en stein, sier Kristian Sveaas Skrødahl, som er trener på forbundets regionlag for Midt-Norge.

– Jeg er blitt mye bedre i fristilsprint i år, men  kan heve meg ytterligere og ikke minst blir det viktig å heve selvtilliten og virkelig tro at jeg kan få det til i den stilarten, forteller Riseth.

Tredjevintersseniorens store mål er selvfølgelig å bli så dyktig at det blir deltakelse på VM i Seefeld neste år.

Mange høydepunkt

Det har vært en vinter med en rekke store resultat som bronsen på sprint-NM og fjerdeplassen under Beitosprinten for melhusbyggen.

– Jeg er aller mest fornøyd med at jeg i vinter jevnt over har klart å gå veldig bra og også har klart å gå fort i prologene.

Nedturen var verdenscuprennet i Planica, men der hadde allerede sykdom tatt tak i kroppen. Det ble ei og ei halv uke med sykdom som også gjorde at han ikke forsvarte gullet i U23-VM.

Med verdenscupsprinten i Drammen er sesongen i stor grad over. Av viktige konkurranser gjenstår kun NM del to i Alta etter påske.

– Når det er så fine skiforhold, er det nesten litt rart at det ikke er igjen viktige sprintløp utenom sprintsstafetten på NM i Alta. Men jeg vil delta på turrenn og trene bra, sier han.

Når sprintstafetten avgjøres i Alta, er Johannes Høsflot Klæbo sikker på Byåsens lag. Om den andre plassen er det derimot kamp. Didrik Tønseth var med og vant den tradisjonelle OL-stafetten tidligere i vinter og var på sprint-laget i fjor. I år vil Riseth inn på trondheimslagets førstelag.

– Kanskje vi må ha testrenn i forkant, sier Fredrik.

Senkede skuldre gav klassisk opptur

Anne Kjersti Kalvå er blitt friskere og får trent mer enn noen gang. I Drammen ble det en sportslig opptur i stilarten lundamobyggen er minst god i.

I klassisksprinten i Drammen ble Kalvå nummer 15 på sprint i klassisk stil, og det er fristil som hun har prestert best i denne vinteren.

– Jeg klarte å senke skuldrene og gå avslappet, sier Kalvå til Trønderbladet.

– Svært bra prestert, sier landslagstrener Roar Hjelmeset.

GODT KJENT: I Drammen deltok Anne Kjersti Kalvå i sitt 19. verdenscupløp. Lundamobyggens verdenscupdebut var i Drammen 13. mars for fem år siden. Da ble det en 13. plass. Foto: Erik Borg

– Formen er bra nå

I klassisk stil ble det blant annet åttendeplass på et ti kilometer langt fellesstartløp under Tour de Ski. En imponerende internasjonal meritt. Det er også blitt mange andre gode resultater, men også noen sykedager.

– Når hun skulle gå verdenscup i Davos, var hun nok i sitt livs form, sier Kristian Sveaas Skrødahl, som er hennes trener på forbundets regionlag for Midt-Norge.

Til helga fortsetter verdenscupen med tre mil i hennes beste stilart.

– Formen er riktig bra nå. Jeg gleder meg og håper på en bra prestasjon og en plass blant de 15 beste, sier Kalvå.

I nasjonalanlegget vil trolig også Marit Bjørgen stille. Hun meldte forfall til sprinten i Drammen.