Plutselig står et helt nytt liv foran Marit Bjørgen. Hun må ikke lenger ha toppform de og de dagene. Idrettskarrieren er over. Det gir mer tid til andre oppgaver. Som ikke minst famililen. Som å bidra i søskenbarnet Anne Kjersti Kalvås karriere.

– Anne Kjersti har hatt sin beste sesong noensinne. Hun jobber bra. Det blir spennende å følge med på hva hun kan få til videre. Hvis Anne Kjersti skulle ønske å få noe hjelp, er jeg åpen for å bidra med råd, sier Bjørgen.

– Jeg har fått hjelp og vil gjerne ha mer hjelp, og nå kan kanskje Marit få bedre tid. Hun er 12 år eldre enn meg og har alltid vært til inspirasjon, sier Kalvå.

Vant norgescupen

Den tredje lokale damestjernen er Lone Johansen, som ble medaljør på junior-VM.

– Trenger hun hjelp, er det bare å ta kontakt også for henne, sier Bjørgen.

– Marit har alltid vært et inspirerende forbilde for meg, sier Johansen.

Fredag og lørdag ble Bjørgen først norgesmester så sølvvinner, men i norgescupen var Anne Kjersti Kalvå bedre. Sistnevnte vant sammenlagt og sikret seg også en del tusen kroner.

– Det er godt med denne seireren, og pengene jeg fikk kommer godt med satsingen, smiler Kalvå.

– Dere har litt å følge opp, Anne Kjersti og Lone?

– Akkurat det er det nok umulig å klare, smiler de to.

Begge synes det er trist at Bjørgen gir seg.

– Men det er også forståelig at hun gjør det med både småbarn, alle år hun har drevet på og alt hun har oppnådd, sier Johansen.

Trekker fram Ree

Bjørgen ser også for seg at det kan være mulig å bidra noe i det lokale langrennsmiljøet samtidig som hun trekker fram at det jobbes godt.

– Martin Ree er en som jobber godt, og jeg bor i Oslo, men i den grad jeg har mulighet, hjelper jeg gjerne til å skape mer rekruttering.

Bostedet framover

Bjørgen og familien bor i Holmenkollen. Det har blant annet gitt kort reisevei til både Gardermoen og mange renn.

– Det er fine tomter og boliger i dine hjemtrakter?

– Det er ingen planer om å flytte. Nå skal dessuten Fredrik, Fred Børres sønn, snart begynne på videregående. Så det blir i hvert fall ingen endring på bosted i fire år framover, sier hun.

Må tilbake til Alta

Bjørgen endte opp med gull på 5-kilometeren og sølv på tremila og mange premier i Alta.

– Jeg må tilbake, jeg har blant annet fått laksefiske i Altaelva som premie, smiler hun.

Skidronningen var i Alta på NM for andre gang. Også for 20 år siden var NM i Finnmark-byen.

– Hvem vet, kanskje jeg er med Marius hit på et nytt NM om 20 år, sier Bjørgen. Marius er to år gammel, og Bjørgen rakk knapt nok premieutdelingen etter den siste NM-konkurransen i Alta. Hun skulle hjemover, men visst stilte skidronningen opp. Bjørgen dro såvisst ikke rett til flyplassen.

– Kommer det en ny lagbygger?

Anders Skjerdingstad er en av dem som vet mest om langrenn. Han jobber for tiden som journalist i NRK. Rundt årtusenskiftet var han journalist i Trønderbladet. Lundamo-karen er sikker på at tomrommet etter Bjørgen vil bli fylt.

– Det er mange veldig gode utøvere så Norge vil i hvert fall ikke på kort sikt merke så mye til at Marit har lagt opp. På litt sikt er spørsmålet om Marits rolle som lagbygger på landslaget vil bli fylt, og hvilke sportslige konsekvenser det vil få hvis ingen tar denne rollen, sier han.