Fra sofaen hjemme på Melhus fikk Grethe Nyland Graabak og Finn Arne Graabak se at sønnen Jørgen gikk inn til en skuffende 18. plass under onsdagens åpningsrenn i normalbakke under OL i Pyeongchang.

Fredag setter foreldrene seg på flyet og reiser til Sør-Korea for å få med seg de to gjenværende kombinertkonkurransene i OL. I kofferten har de med seg et stort norsk flagg og mange andre effekter i rødt, hvitt og blått.

– Jeg tror nok Jørgen setter pris på at vi kommer nedover. Jeg har inntrykk av at han synes det er godt at noen fra familien er der og støtter opp, sier mamma Grethe til Trønderbladet.

Skal bo i Seoul

Planene om å dra til OL kom på bordet i fjor sommer, og nærmere jul bestemte de seg for å gjennomføre turen.

– Vi skal bo i hovedstaden Seoul og ta toget inn til OL-anlegget. Et nytt hurtigtog gjør at turen på rundt 25 mil bare tar 58 minutter. Det blir veldig lettvint, forteller pappa Finn Arne.

For å slippe å være borte fra jobb i to uker, valgte ekteparet å droppe det første rennet, og heller få med seg øvelsene stor bakke og lagkonkurransen.

– Det får holde med én uke, sier far Graabak og smiler.

FORAN TV-EN: Mor og far Graabak så åpningsrennet til Jørgen fra sofaen hjemme på Melhus. Fredag reiser de til Sør-Korea for å følge sønnen enda tettere. Foto: Fredrik B. Lange

–  Jørgen har medaljemuligheter

Selv om Grethe og Finn Arne nå reiser til OL med et håp om at Jørgen skal gjøre det best mulig, blir de ikke skuffet hvis det blir null medaljer.

– Det viktigste for oss er at Jørgen er fornøyd selv. Vi tar dette først og fremst som en tur. Det gjør vi alltid når vi reiser rundt på verdenscuprenn, for det går alltid opp og ned i denne sporten, sier Grethe.

– Men hva tror dere om Jørgens medaljemuligheter?

– Jørgen har alle muligheter hvis han får forholdene på sin side og får til det han gjør på sitt beste. På en god dag kan han ta medalje, forteller Finn Arne.

Om sønnens OL-start

På grunn av dårlige forhold i bakken hoppet Jørgen seg bort fra OL-medalje under den første konkurransen onsdag. I skisporet endte han til slutt 02:29,9 bak gullvinner Eric Frenzel fra Tyskland.

– Jeg synes han gjorde et kjempegodt hopp, men med de dårlige forholdene var han sjanseløs. Sannsynligvis hadde det ikke holdt å hoppe sesongbeste en gang, sier Finn Arne, som håper Jørgen brukte langrennet som god gjennomkjøring før storbakken og lagkonkurransen.

SKUFFET: Jørgen Graabak gikk inn til en 18. plass i OLs første renn. Foto: Pedersen, Terje, NTB scanpix

– Hva tror dere gikk gjennom hodet til Jørgen etter den skuffende hoppingen?

– Umiddelbart etter hoppet ble han nok oppgitt og frustrert. Det forstår jeg når det først og fremst ikke er dyktighet som spiller inn, men dårlige værforhold, mener Grethe.

– Det er ikke rart det blir utfordringer for arrangøren når de legger OL-anlegget midt i en vindmøllepark, skyter Finn Arne inn.

Tirsdag klokken 11.00 er det hopp stor bakke/10 kilometer langrenn på programmet for kombinertutøverne. OL avsluttes med lagkonkurranse torsdag klokken 08.30.