En mørk februarkveld i Abrahallen snakket Trønderbladet kort med Ranheim-spilleren, som ikke hadde vært med resten av de sultne lagkameratene på oppkjøringen før den historiske sesongen i Eliteserien. Mens spillere som Kristoffer Løkberg, Michael Karlsen og resten heppet ball og gledet seg til askeladdens første sesong på øverste nivå siden 1950-tallet, gikk Ola Solbakken på krykker.

- Jeg vet ikke helt hva det er enda, sa Solbakken den gangen.

Likevel, vi som har fulgt fotballkometen siden den talentfulle vingen ble hentet til Rosenborg i 2013, vi vet at når det er snakk om Ola Solbakken og skader, er det grunn til å knipe seg. I likhet med sambygdning og RBK-kompis Olaus Skarsem og Ajax-talentet Dennis Tørset Johnsen, har det vært en del langtidsskader allerede. Det har skjeve plater i rygg, det har vært spesiallagde såler og det har vært tretthetsbrudd.

- Må si fra om de minste ting

Skulle det altså være slik at når Solbakken endelig fikk kontrakt i Eliteserien, så skulle hele sesongen ryke?

- Det handlet om litt belastning og bytte av sko. Jeg sa fra til fysioene denne gangen. I Rosenborg holdt jeg mye inne, for jeg prøvde bare å bite i meg smertene. Jeg måtte lære meg å si fra om de minste ting. De var redd for at det kunne være tretthetsbrudd igjen, men det var det ikke, sier Solbakken.

Et tretthetsbrudd kunne tatt et halvt år. Da er vi i oktober. Så kommer opptreningen. Hvis Ranheim da hadde kjempet med nebb og klør for poengene som kunne berget en ny sesong på øverste nivå, kunne man bare glemme at en 19-åring fra Melhus ute av form skulle reddet laget.

Med alle skadeplagene er det ikke mange som har trodd på at Ola Solbakken kan få spilletid på Norges høyeste nivå. Foto: Marius Schjei Dahl

- Ikke urealistisk å spille mot Stabæk

- Jeg har hatt tretthetsbrudd i ryggen før og de mistenkte at det kunne være det igjen. Derfor fikk jeg beskjed om å avlaste og gå på krykker til svarene på MR-undersøkelsen kom. Frem til da visste jeg ingenting, sier Ranheim-spilleren.

- Jeg var redd og fryktet selvfølgelig det verste. Da var jeg ikke høyt oppe. Det gikk heldigvis bra. De fant ingenting, fortsetter Solbakken.

Først under lagets treningsleir på Marbella den siste uken i februar, trente Solbakken en hel uke. For ham var det nesten en liten fordel at lagets to første seriekamper ble utsatt. Nå sikter han på å være i toppslag i månedsskiftet april-mai.

- Nå har jeg hatt en måned med oppkjøring, men jeg har en del å gå på rent fysisk og teknisk enda. Det begynner å komme seg, men jeg føler jeg er et stykke unna kampform enda, sier Solbakken.

Og selv om det kanskje ikke er sannsynlig, kan vi nå få se en melhusbygg på Ranheims kant i det som nå blir deres seriepremiere mot Stabæk på hjemmebane 2. påskedag.

- Det er ikke urealistisk å få sjansen der, men det går ikke veldig hardt innpå meg om jeg blir vraket til den, sier fotballtalentet.

Vil helst spille på høyresiden

Litt har han fått kjent på toppnivået. Før det som skulle vært serieåpningen mot Brann, var Solbakken i godt gammelt slag da Torgil Gjertsens Kristiansund ble slått 3-2 i en treningskamp i Molde. På venstrekanten, egentlig feil side med hensyn til Solbakkens venstreslegge, scoret han med høyrefoten og imponerte sine nye lagkamerater. I tillegg fikk han spille siste halvdel av andre omgang da medaljefavoritt Molde ble holdt i kne med 1-1 på samme stadion før påske.

- Artig å få kjenne på det, selv om det ikke var så lenge og ikke var så altfor mye som skjedde mens jeg var innpå. Det var artig å få testa litt, sier Solbakken.

- Jeg føler jeg er mye mer farlig uansett hvordan jeg får ball. Jeg er en større trussel begge veier når jeg spiller på høyresiden, legger han til.

Også mot Molde ble det tilværelse på venstrekanten, der fjorårets Levanger-kaptein Erik Tønne er favoritt til å starte mye. På høyresiden kan det fort bli mer åpent. Akkurat nå er rutinerte Øyvind Storflor førstevalg, men yngre krefter kan fort få sjansen utover i sesongen.

Ola Solbakken ved siden av trenerteamet til Ranheim før han fikk spilletid i treningskampen mot Molde. Foto: Marius Schjei Dahl

Kjemper mot mannen Wenger fryktet

- Akkurat nå er jeg vel en joker. Vi er seks vinger og ni angrepsspillere totalt nå. Det blir vanskelig bare å få plass i troppen. Det store målet er å få spille i Eliteserien, sier han,

Storflor kom til den daværende 1.divisjonsklubben Ranheim i fjor, etter mange år i Strømsgodset. Selv om det ble seriegull med drammenserne, var nok karrieren på topp i RBK. To år etter han var med å rykke ned med Moss i 2002, herjet Storflor tidvis i Champions League. Høsten 2004, mens Solbakken begynte på skolen hjemme i Melhus, kom Arsene Wenger og hans uslålige Arsenal (49 kamper uten tap) til Lerkendal. Da fryktet han spesielt én mann på Rosenborg: Øyvind Storflor.

- Jeg får en del råd og hører etter når han snakker. Det går mye i at han ser ting jeg gjør og er uenig i. Han er flink til å ta tak i det. Han står ikke bare og ser på, han vil hjelpe oss med alt. For eksempel hvordan vi skal posisjonere oss. Spesielt defensivt når vi ikke har ball. Hvordan skal jeg bevege meg, ligge lurt og spare krefter, sier Solbakken.

- Nivået er selvfølgelig et hakk opp, spesielt fysisk kjenner jeg. Det er et mulig nivå å ta allerede i år, fortsetter han.

Mener Skarsem kan passe inn

Selv om det kan ta noen uker før debuten kommer, kribler det før seriestart. Alt tyder på at han vil få sjansen. Timingen på Ranheims opprykk til øverste nivå kunne knapt vært bedre for melhusbyggen, som var ferdig som Rosenborg-junior etter forrige sesong. Olaus Skarsem, som kom til storklubbens ungdomsrekker sammen med Solbakken i 2013, kom seg gjennom nåløyet og skrev kontrakt med storebror.

- Jeg syns det er helt fortjent. Den tegninga skjønte jeg lenge siden han ble skadefri i sommer. Det er hard konkurranse på midtbanen, men utover i sesongen kommer han til å få seg noen minutter hvis han holder seg skadefri over tid, sier Solbakken.

- Da kan det fort bli utlån til Ranheim?

- Jeg har ikke snakket med ham om det, for han sliter jo litt med en liten skade akkurat nå. Jeg tror han blir i Rosenborg, men han hadde selvfølgelig passet bra her, vi spiller jo 4-3-3, sier han om et eventuelt gjensyn.

Ikke kjøpt seg selv

Solbakken påstår han ikke har sammenliknet hvem av han og barndomskompisen som er dyrest på det nettbaserte fotballspillet Fantasy Eliteserien, der man kan sette opp et lag bestående av de virkelige spillerne og få poeng utifra deres innsats i serien. Men han har ordnet seg lag.

- Jeg tenker ikke så mye over det enda, for jeg har jo ikke tatt med meg selv enda. Men dere som spiller, dere må ta med meg snart, ja, sier Solbakken.