Bollandsmoen på Ler er en motorbane hvor det både kjøres rallycross og bilcross med bil, samt cross på tohjulinger. Medlemmene i klubben Melhus NMK som kjører her, er fra helt nede i femårsalderen og godt over pensjonsalder.

Det er to baner på området. Den ene banen brukes til bilkjøring, både rallycross og bilcross. Ovenfor denne banen, er det et stort område som brukes til tohjulinger. Dette området er igjen delt i to, hvor den ene delen brukes av de aller minste, barn helt nede i femårsalderen.

En gang i uka møtes medlemmene i Melhus NMK her for trening. Det varierer hvor mange som er her hver kveld, men spesielt før konkurranser er det mange som er her for å teste kjøretøyet sitt.

Knøttecross

De aller minste kjører tohjulinger, og populært kalles dette for knøttecross. Det er mange ivrige barn som kjører, og naturlig nok er det en del knall og fall her i starten. Leder i Melhus NMK, Gaute Høiseth berømmer de små barna og sier de har det veldig artig her.

- Det er utrolig moro å se disse ungene holde på. De koser seg veldig mye, og de bryr seg ikke om at det ikke går like fort som hos de litt eldre. Jeg tror de er fornøyde så lenge de har styringen over noe som durer og går, sier han.

Av dem som kjører tohjuling, kan man si at det deles opp i tre klasser. De aller minste kjører som sagt på en egen bane, mens det er to puljer som bytter på å kjøre 15–20 min hver på den største crossbanen for tohjulinger. Her deles det inn i antall kubikk crosseren rommer, og man deler opp i en pulje for de mellom 65 og 125 kubikk, og en for de med crosser over 125 kubikk.

Blir gode sjåfører

Høiseth legger vekt på at de som kjører her oppe, tar med seg mange erfaringer ut i trafikken når de skal kjøre opp til bil, moped eller andre ting.

- Jeg tror de som begynner med motorsport i ung alder, har en kjempestor fordel når de kommer ut i trafikken, enten på moped, lettsykkel eller bil. Man har vært gjennom ulike scenario her oppe, og vet hvordan man skal håndtere vanskelige situasjoner, forteller han.

- I tillegg er jo dette vår største interesse, så det å få kjørt fra seg litt her en gang i uka samt noen helger, tror jeg gjør at mange også kjører roligere langs veiene. Det frister jo å kjøre fort, og da er det fint at vi har en plass å gjøre det på, smiler Høiseth.

Også grunneier Anders Bolland og varaordfører i kommunen, Stine Estenstad er enige i at ungdommene kommer godt ut av å kjøre her.

- De lærer seg å håndtere kjøretøy, i tillegg til å lære seg disiplin, mener Bolland.

- Det er ikke disse ungdommene du leser om at har kjørt seg i hjel, disse lærer seg å kontrollere kjøretøyene og blir veldig gode sjåfører, legger Estenstad til.