Til høsten flytter hun nordover for å vokte grensen mot Russland.

Sist helg deltok Lise Sundli i Bendit skiskytterfestival på Saupstad. Konkurransen ble overført direkte på nrk.no og alle klikket seg inn søndag ettermiddag kunne se at utøverne slet i svært krevende forhold. Bildet over lyver ikke, det snødde så tett at skiskytterne greide nesten ikke å skimte blinkene på standplass. «Ingenting», svarte Sundli på spørsmål om sikten på standplass. Likevel greide hun 14 treff på 20 skudd.

Les også: - Du vet egentlig ikke hvor blinken er

Mye vær kan hun også regne med til høsten. Etter tre år med videregående skole har 18-åringen bestemt seg for å gjøre noe helt annet til høsten. Hun blir grensejeger i Finnmark.

– Det blir «gæli» godt å finne på noe annet et år, sier hun.

Men hvorfor flytte 115 mil nordøst, langt unna Soknedal, familie og venner.

Liker utfordringer

– Jeg er glad i utfordringer, og så har jeg alltid hatt lyst til å fare nordover. Jeg har hørt mye positivt om Forsvaret, du lærer mye deg selv og treffer nye folk. Et bra år. Du bruker det på noe «vettugt» i stedet for bare å sitte hjemme og arbeide. Det blir artig, sier Sundli.

Skiskytteren har tidligere besøkt Alta i forbindelse med Norgescup, men det er foreløpig eneste besøk i vår nordligste landsdel.

– Bortsett fra Alta har jeg ikke vært lenger nord enn Namsskogan, tror jeg.

Friåret fra skole og utdanning betyr at hun legger skiskytingen på hylla. For nå. Hun innrømmer at det ikke er lett å gi opp noe som har vært livet hennes i ti år. Og det finnes da snø og lysløyper i Finnmark også.

– Vanskelig å gi seg

– Vi får se hva som skjer når jeg kommer tilbake, om jeg skal fortsette med skiskyting eller. Jeg kommer jo til å trene i militæret også, så jeg blir jo ikke dårlig trent. Det hadde vært artig å ha satset litt mer, sier hun.

Men før Finnmark og patruljering langs den russiske grensen skal hun avslutte sesongen på best mulig måte. Andre halvdel er proppet med konkurranser med junior-NM i Granåsen som det desiderte høydepunktet. Der håper hun å få til sesongbeste, forhåpentligvis med engasjerte soknedalinger som heiagjeng.

– Det er det store målet for meg i år. Jeg håper å få til noen gode løp, topp 10 hadde vært artig. Men det er hardt! De som er i toppen skyter bra og går i fra deg, så dem er det ingenting å gjøre noe med, erkjenner hun.

1-2-3-4-bom

Nøkkelen til en topp 10-plassering ligger på standplass. Holde fokus gjennom hele serien og ikke tro at femte og siste skudd treffer blinken.

– Utfordringen er psyken, meg selv. Jeg bommer som regel på siste skuddet, det er litt typisk. Jeg må bare tenke at jeg skal fullføre på siste skudd, sier hun.

Det kan hun gjøre allerede denne helga når skiskytterne samles i Stryn til Norgescup.