Salget av smørefrie ski har økt betraktelig de siste årene. Ifølge NTB regner sportsbransjen med at over 200.000 av alle langrennskipar som blir solgt i Norge for sesongen 2017/2018, vil være med fell. For to år siden var antallet 60.000.

Også ved Sporthuset Melhus kan butikksjef Heiki Haugland, Jan Morten Grøset og Tommy Pallin opplyse at de selger ekstra mange felleski denne sesongen.

– Vi pleier å selge flere tusen par felleski per sesong. Før jul solgte vi kanskje like mange racingski (konkurranseski, journ.anm.) til aktive utøvere, men etter jul er fordelingen 80–20 fordel felleski, sier Grøset til Trønderbladet.

Ifølge Haugland er egentlig ikke felleski noe nytt. I 1974 prøvde Fischer seg på skitypen, men på grunn av dårlig spenn ble skiene aldri noe suksess.

STORT UTVALG: Alle skileverandører på markedet tilbyr felleski. Ifølge de ansatte ved Sportshuset Melhus er det prisen som avgjør kvaliteten på produktet. Foto: Fredrik B. Lange

– Folk søker det enkle

Felleski er et flott produkt for alle som har lyst å gå på ski, men ikke er så glade i å smøre ski. Under sålen sitter det en fell som gir godt grep og bra glid uten at man trenger å tenke på om man skal velge blå eller rød swix.

– For mange kan dørstokkmila være lang. Felleskiene kan man bare spenne på seg og gå på med en gang. Med vintrene som har vært de siste årene, er det veldig bra at felleski har kommet på markedet. Nå kommer flere seg ut på ski, forteller Grøset.

– Folk søker det enkle og felleski er et produkt som fungerer veldig godt for hvermannsen. Jeg tror vi bare har sett starten av dette skisalget, legger Haugland til.

Selv om man slipper å smøre felleski, er ikke produktet helt vedlikeholdsfritt. I skisporet vil det feste seg smuss i fellen. Det være seg smurning fra andre skigåere eller rusk og rask.

– Ser man bort fra smøringen, må man behandle felleski på samme måte som «vanlige» ski. Det er viktig å både glide og rense dem. Glidingen kan vi i butikken ta oss av, forteller Haugland.

God glid med felleski

Grøset anslår at fellene skal holde i cirka 150–200 mil før sportsbutikken må bytte dem ut for deg.

– Det avhenger litt av hvilken type snø man går på, men det er i hvert fall erfaringen vi sitter på, sier han.

– Men får man like god glid med felleski?

– Ja, det er ikke et problem. Det er viktig å plukke ut ski med riktig spenn. Gjør man det, vil skiene gli godt når man går diagonalgang og når man staker. Og så lenge man sitter i hockey og riktig stilling ned bakkene, vil ikke fellene ta ned i sporet og gli godt, sier Haugland.

Petter Soleng Skinstad vant Fredagsbirken i 2016 med nettopp felleski. Da Haugland nylig var på besøk hos skileverandøren Salomon, fikk han bekreftet kvaliteten og de gode egenskapene til felleski.

– Der var det flere gode skiløpere som testet felleski og smøreski. Akkurat den dagen ville de fleste valgt felleski hvis de skulle gått et skirenn, forteller han.

VEDLIKEHOLD: Selv om du har smørefrie ski, vil det feste seg smuss i fellen. Derfor får du kjøpt ulike renseprodukter. Foto: Fredrik B. Lange

Ikke kjøp de billigste skiene

– Men det må vel finnes ulemper med felleski?

–På noen type fører, som for eksempel når det er skikkelig kaldt, vil man fortsatt få dårligere feste eller gli med felleski sammenlignet med smøreski. Det handler om å veie for og imot. Felleski har flest fordeler, forklarer butikksjefen.

De ansatte i sportsforretningen på Melhus kan komme med flere råd til folk som er på utkikk etter nye ski. Det aller viktigste er likevel prisen og spennet.

– Det beste rådet er å ikke kjøpe det billigste skiparet. Det er spennet som avgjør om skiene er gode eller dårlige, og som alt annet koster det for kvalitet, sier Grøset.

– Kundene tjener på å kjøpe dyrere ski fordi sålen er mer behandlet fra fabrikken. Du får rett og slett ikke den samme skiopplevelsen med ski som koster mindre, fortsetter Haugland.