I helga er det klart for den årlige orienteringsstafetten Tiomila i svenske Nynäshamn, ute ved kysten sør for Stockholm. Over tusen lag stiller til start i verdens største orienteringsstafett.

På plass i de svenske skoger er Andreas Sølberg, søsteren Line Sølberg og Oskar Andrén, som er Lines kjæreste. Alle tre løper for Leik IL, men førstnevnte representerer IFK Göteborg internasjonalt, mens de to andre springer for OK Tisaren.

Pauline Bellingmo fra Ler er også på plass i den prestisjefylte konkurransen. Hun løper for NTNUI 6, men har tidligere konkurrert for Gaula.

Damene skal i ilden lørdag klokken 13.15. Starten for herrestafetten er klokken 20.30 lørdag kveld, og de løper gjennom natten til målgang tidlig søndag morgen.

Ny motgangsvinter

To ganger har førstelaget til IFK Göteborg vunnet Tiomila. Andreas Sølberg var på laget begge gangene, og sprang første etappe både i 2015 og 2017.

I år skal Sølberg jakte poster for svenskenes andrelag på den siste etappen. Dette skyldes først og fremst at 23-åringen var syk i to sammenhengende måneder i vinter, og han har derfor ikke fått oppkjøringen ønsket.

– Det var en virusinfeksjon som det tok lang tid å bli kvitt. Nå føler jeg at jeg løper fortere og fortere for hver dag, men jeg henger ennå ikke med de beste, sa 23-åringen da Trønderbladet møtte ham under uttaksløpene til EM tidligere denne måneden.

For ett år siden gjorde en skade at Sølberg knapt nok fikk løpt. Men hølondingen har ikke tenkt å trappe ned på satsingen etter to år med problemer.

– Ikke i det hele tatt. Jeg gir meg ikke. Og nå er jeg både frisk og skadefri, smiler han.

Ikke med til EM i Sveits

I de tre uttaksløpene for tre uker siden ble Sølberg nummer 25, 32 og 37. Resultatene gjør at det ikke blir noen tur til EM i Sveits i første del av mai.

– Sesongen blir akkurat som planlagt. Nå blir student-VM og NM-ene det viktigste, sier hølondingen.

Tredjeårssenioren er ikke skuffet over at det ikke ble noen tur til alpelandet. Allerede innen uttaksløpene skjønte han at det var urealistisk å kvalifisere seg, men det var lyspunkter.

– På de to skogsdistansene var det perioder hvor det gikk bra mens det bare kjentes tungt på sprinten, sier Sølberg.

Leik-utøver Oskar Andrén i aksjon under uttaksløpet til EM tidligere i april. Foto: Erik Borg

Tilbake i Leiks klær

Målet om å bli en av de beste i verden står fast, og i august er det VM. For å komme dit hadde det vært en fordel å være med på EM, og Sølberg har ikke årets VM som noe mål.

– Men det handler om ikke å gi opp. Bare du holder ut og trener bra, vil framgangen etterhvert komme, sier han.

Etter noen sesonger på trondheimslaget Trollelg er karen fra Gåsbakken tilbake i Leiks klær i konkurranser i Norge.

– Det er veldig artig og stas å igjen løpe for Leik, forteller O-løperen, som studerer og satser i den svenske storbyen Göteborg.