Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) vil i alt betale ut 152 millioner dollar, tilsvarende 1,68 milliarder kroner, i forbindelse med mesterskapet i Australia og New Zealand.

For fire år siden ble det delt ut drøyt 321 millioner kroner i rene premiepenger. I år lyder den samme summen på 1,22 milliarder, og det er en økning på 367 prosent.

– Kjempepositivt

For å delta i gruppespillet er hver av de 736 spillerne garantert 332.000 kroner. Spillerne som vinner turneringen, sitter igjen med rett i underkant av 3 millioner kroner hver.

– Først og fremst betyr det veldig mye for enkeltspillere å få honnør for den jobben vi gjør og det arbeidet vi legger ned, sa Bayern München-spiller Tuva Hansen til NTB da hun fikk presentert tallene etter tirsdagens trening på Ullevaal stadion.

Det synet deler lagvenninnene Ingrid Syrstad Engen og Vilde Bøe Risa. Begge mener økningen viser klare tegn på god framgang.

– Det er noe vi kjemper for alle sammen. For spillerne som blir tatt ut på landslaget, er det kjempepositivt å få den bonusen, sa Engen til NTB.

– Det har tatt god tid, men nå begynner det å skje ting, og det er godt. Vi setter stor pris på det, selv om jeg må være så ærlig og si at det egentlig bare skulle mangle, la Risa til.

Lagt press på Fifa

Én av de viktigste endringene fra Fifa før sommerens VM, er ordningen som garanterer en pengeutbetaling til hver enkelt spiller. Tidligere er pengene blitt gitt til forbundene, som selv har fordelt dem.

I oktober i fjor sendte spillerforeningen Fifpro et brev til Fifa, der de blant annet krevde at minst 30 prosent av premiepengene skal gå til spillerne. Potten som nå er satt av til hver VM-spiller i gruppespillet, utgjør litt under halvparten av det forbundene får totalt.

– Fifa har lyttet til spillernes stemmer. Nå har vi tatt steg mot bedre likestilling i sporten vår på høyeste nivå, uttalte Fifpro da tallene ble offentliggjort i begynnelsen av juni.

Spillerforeningens arbeid får mye ros fra landslagssjef Hege Riise, som er klar på at den økonomiske utviklingen for kvinnene i mesterskap peker i en god retning.

– Det har vært jobbet godt fra spillerne med blant annet en del opprop, der de, sammen med respektive forbund, har lagt massivt press på Fifa. Det viser at vi er på rett vei, sier landslagssjef Hege Riise til NTB.

Norsk pengedryss?

Slik er den totale oversikten basert på hvor langt man når i VM-sluttspillet:

Spillere:

  • Gruppespill: 332.000

  • Åttedelsfinale: 663.000

  • Kvartfinale: 995.000

  • 4.-plass: 1,82 mill.

  • 3.-plass: 1,99 mill.

  • 2.-plass: 2,16 mill.

  • 1.-plass: 2,99 mill.

Forbund:

  • Gruppespill: 17,25 mill.

  • Åttedelsfinale: 20,68 mill.

  • Kvartfinale: 24,1 mill.

  • 4.-plass: 27,14 mill.

  • 3.-plass: 28,86 mill.

  • 2.-plass: 33,34 mill.

  • 1.-plass: 47,43 mill.

Bør avansere fra gruppespillet

Norge har havnet i VM-gruppe med New Zealand, Sveits og Filippinene og bør ha en bra sjanse til å avansere til cupspillet. Dermed drypper det trolig en god del premiekroner både på Norges Fotballforbund og de norske spillerne.

NTB har tidligere fått opplyst at Fifa har tatt grep når det gjelder forberedelser og fasiliteter. Kvinnene skal ha samme standard på fly og treningsfasiliteter som mennene har i VM, og det har bidratt til at budsjettet for forberedelser er økt fra 127 millioner kroner i 2019 til 339 millioner i år.

Tross en solid økning fra mesterskapet for fire år siden, er det likevel et godt stykke opp til herrene når det kommer til totale premiepenger. I Qatar-VM i fjor ble det betalt ut 440 millioner dollar (4,86 milliarder kroner etter dagens kurs) til de 32 lagene.