Helt siden Marit Bjørgen slo gjennom i langrennssporten har hun alltid vært flink til å skryte av hjembygda Rognes i Midtre Gauldal. Hun var heller ikke vond å be da Trønderbladet fikk en prat med henne under Trondheim Skishow i Granåsen for to uker siden.

Her presiserte Bjørgen overfor lokalavisa hva det har betydd for henne å vokse opp på gården Bjørga.

– Jeg hadde en trygg og god oppvekst på Rognes. Jeg måtte ta i et tak hjemme på gården. Jeg ble vant til å jobbe og være selvstendig i tidlig alder. Jeg har alltid elsket å bruke kroppen og bli sliten, sier skidronningen.

I boka «Den første skituren», som Harald Thingnes har skrevet, forteller Bjørgen at de på det meste bodde fire generasjoner på gården samtidig. Alle måtte bidra i arbeidet, og Bjørgen var blant annet med på saging og stabling av ved, jakt og slåttonn.

Ildsjeler la til rette

Bjørgen har nok ei lang liste over personer hun ville takke etter den fantastiske skikarrieren. Mor og far Bjørgen, Kristin og Ola, er blant dem.

– Jeg har foreldre som har stilt opp hele veien. Men de har aldri presset meg, jeg har gått veien selv, forteller 38-åringen.

Det er ikke bare nær familie Bjørgen ønsker å trekke fram som viktige personer i oppveksten og tidlig karriere som langrennsløper.

– Flere ildsjeler på Rognes la til rette for meg. De kjørte opp skispor og hjalp til med andre viktige ting. De gjorde det mulig for meg å gjøre den jobben som kreves for å bli god på ski, sier hun.

Var et håndballtalent

– Du har hatt mange turer opp og ned de bratte bakkene på Rognes?

– Ja, jeg trente mye i de bakkene. For å ha energi til å gjøre det, måtte jeg ha mye hvile også, forteller Bjørgen.

Langrennsløperen fra Rognes gikk ikke bare på ski da hun var ung. Bjørgen var også et stort talent i håndball, og hun kunne like så godt satset på denne idretten.

– Kombinasjonen individuell idrett og lagidrett var bra for meg. Jeg fikk ulike venner og klarte å utvikle allsidigheten, sier hun i boka «Den første skituren».

HJEMLIGE TRAKTER: Marit Bjørgen har hatt mange treningsturer opp bakkene på Rognes. Her er hun på rulleski på fylkesvei 30, like ved Kjelden gård. Foto: Marthe Eid

Beskjeden som ung

En av personene som har betydd ekstra mye for skikarrieren til Bjørgen er Idar Terje Belsvik. Rognesbyggen har kjent Bjørgen siden hun var liten, og trente og smurte skiene hennes fram til hun kom på juniorlandslaget. Han fulgt henne tett etter det også, og beskriver Bjørgen som person og idrettsutøver.

– Jeg kjenner ikke et menneske som er så pålitelig som Marit. Treningsmengden hun hadde da jeg trente henne var helt enorm. Jeg hørte henne aldri klage på dårlige oppkjørte løyper eller andre ting. Det var kanskje hennes største svakhet også. Hun bare var med og kritiserte aldri noen, sier Belsvik til Trønderbladet.

– Hun var også veldig beskjeden de første årene etter at hun slo gjennom. Hun har egentlig aldri brukt de store ordene. Det er ganske utrolig hvordan hun har utviklet seg til den hun er i dag, fortsetter den tidligere treneren til Bjørgen.

– Har vokst med alderen

Hovedpersonen selv kjenner seg igjen i Belsviks beskrivelse av henne som et ungt skitalent.

– Jeg var nok en stille og tilbaketrukken jente, men jeg var hardtarbeidende også. Jeg gjorde det jeg fikk beskjed om på trening og tok ut det jeg greide på treningsøktene, forteller Bjørgen.

Men årene gikk og Bjørgen vokste med alderen.

– Jeg har jo som alle andre vokst med alderen. Man får mer erfaring jo eldre man blir. Helt siden jeg konkurrerte som junior har jeg reist mye og fått et stadig større miljø rundt meg. Jeg har nok utviklet meg på grunn av det også, sier rognesbyggen.