– Det er jo artig å gå på ski. Skianlegget her i på Skjetnemyra er fint, og det er flere gode anlegg i nærheten som Jårakjølen. Løypene er bra preparert, sier idrettsfaglærer Brent Landsem ved Melhus videregående skole.

Velger helst sykkel

Melhus videregående skole har idrettsfag, men svært få elever har ski som hovedidrett. Martin Jensen (17) går på sykkellinja, og tror at de som vil satse for fullt på ski, heller velger Heimdal videregående skole eller Meråker videregående skole.

– Noen ungdommer er interessert i å gå på ski. Jeg går ikke på ski til vanlig, og i fjor gikk jeg ett skirenn. Det er bedre å sykle enn å gå på ski, slår Jensen fast.

Jakob Aune Høvik (20) går også på sykkellinja, men har bestemt seg for å avslutte den aktive satsinga på sykkel. I stedet er det ski som står i fokus, og Jakob er trener for Trønder-Lyn i tillegg til å være fjerdeårselev på Melhus videregående skole.

– Jeg har alltid gått mye på ski som trening for sykkelsatsinga. Neste år skal jeg inn i militæret, og det er greit å være godt trent. Norge ville ikke ha vært det samme uten langrenn, forteller Jakob.

Skifamilier

Han tror at langrennssporten kan slite fordi det kan være vanskelig å drive halvveis med sporten.

– Det skremmer nok bort noen ungdommer at noen går veldig fort. De som går aktivt på ski, er fra skifamilier, sier Jakob.

Lærer Landsem er enig i at det finnes skifamilier, og han viser til noen navn som går igjen når det gjelder langrennssporten. Hans råd til foreldre er at sporten ikke gjøres så alvorlig så tidlig for barna.

– Det bør ikke være utstyrshysteri og dyre preparater. Det er for mye alvor – enten er du med eller helt ut: Mange barn holder på med skisport. Når de er 18 år, er det 3 av 100 igjen. En får ikke til lag med bare tre, sier Landsem.

Denne vinteren har det vært mer snø enn tidligere år, og Landsem viser til at det er solgt mye skiutstyr landet rundt.

– Det må komme snø for ellers mister vi hele kull, forklarer Landsem.

Landsem tror at ett rekrutteringshinder for skisporten, kan være at det kan være vanskeligere å finne det rette utstyret, mens det kan være lettere å velge den rette sykkelen om det skal satses i den retninga.

Mange skianlegg

Skolen har skigåing som en variasjon i treninga, og det er ikke langt til gode skispor. I Melhus er det mange anlegg å velge mellom, og flere steder benyttes løypemaskin for å kjøre opp spor. Frivillige står på sent og tidlig for å tilrettelegge for medborgere som vil ut på skitur.

Eksempler på store utfartsområder i Melhus er Skjetnemyra, Råbygda (Kvål), Kvennabakken (Hovin), Langmyra (Fremo) og Jårakjølen (Hølonda). Sistnevnte sted har fått stor tilstrømning, og det kommer skiløpere fra store deler av Melhus samt fra Skaun, Orkdal og Trondheim.

I Midtre Gauldal som er hjemstedet til OL-deltaker og storvinner Marit Bjørgen, er det også mange muligheter til å komme seg ut på ski. Eksempler her er Frøsetmarka skianlegg, Soknedal, Budal og Singsås.