Hannah Wilkinson ga vertene ledelsen tidlig i 2. omgang, og Norge greide aldri å slå tilbake. Nærmest var Tuva Hansen med en suser i tverrliggeren da hun ble satt opp av Ada Hegerberg ti minutter før full tid.

Ria Percival kunne doblet seiersmarginen på en VAR-straffe i det 90. minutt etter at et innlegg ble skutt i armen på samme Hansen, men skuddet gikk i krysset og ut. Det hjalp ikke Norge, som for fjerde sluttspill på rad har møtt vertsnasjonen i gruppespillet uten å ta poeng.

Etter åtte av de ni tilleggsminuttene fikk Guro Reiten en kjempesjanse til å utligne. Hun mottok ballen fra Hegerberg etter at Emilie Haavi brøt gjennom på kant, men skjøt utenfor.

– Jeg så den i sakte film og hadde jo tid til å stoppe den og gjøre så mye med den, men så var jeg litt bakpå og skjøt utenfor. Den kommer til å irritere meg lenge, sa Reiten til NTB.

Det var et norsk lag med svært høye skuldre som slet med å få i gang spillet på fullsatte Eden Park. Norge kom til sjanser, men greide ikke å utnytte dem. Flest hadde Frida Maanum, som ikke fikk til avslutningene.

– Det er positivt at jeg kommer til sjanser, men ikke godt nok at jeg ikke setter dem. Jeg får gjøre det mot Sveits i stedet, sa Maanum til NTB.

Ugjenkjennelig

Etter en første omgang med skuffende spill, men flere norske sjanser enn newzealandske, rotet de norske spillerne det til tidlig i den andre omgangen. Maanum nikket et innlegg fra Hansen utenfor mens bedre plasserte Julie Blakstad sto klar bak henne. Fra utsparket spilte hjemmelaget seg i korte og presise trekk forbi norske spillere som ble rundingsbøyer.

Jacqui Hand parkerte Mathilde Harviken i løpsduell og la inn til Wilkinson, som hadde ristet av seg Maren Mjelde og Thea Bjelde og kunne knalle ballen i mål.

New Zealand sto uten seier på sine fem første VM-sluttspill, men ledet plutselig over Norge hjemme på fullsatte Eden Park, der det var vill jubel blant 42.137 tilskuere.

Hege Riise kjente ikke igjen laget hun har ledet i 11 tidligere kamper, med betydelig bedre prestasjoner.

– Nei, jeg gjorde ikke det, altså. Det var litt vondt å se på, faktisk. Det lignet ikke på noe av det vi har gjort, og det overrasket meg, sa hun etter kampen.

Trøbbel

Ufortjent var det ikke at New Zealand kom foran. Hjemmelaget var friskest gjennom hele kampen.

– Målt i sjanser var det nesten jevnt, eller kanskje var vi bitte lite grann foran, men det føltes ikke sånn. Det føltes som om vi slet hele kampen, sa Riise til NTB.

Maanum hadde en stor sjanse til å utligne i det 58. minutt, men ballen gikk utenfor via en motspiller. I andre ende av banen måtte Aurora Mikalsen ta fram en kjemperedning for å nekte Indiah-Paige Riley 2-0-målet.

Etter kampen var Ada Hegerberg både skuffet og sint.

– Vi må finne ut veldig fort hva som skal til for å vinne de to neste kampene, sa hun.

Etter tapet må Norge trolig slå både Sveits i Hamilton tirsdag og Filippinene i Auckland neste helg for å unngå hjemreise etter gruppespillet for tredje gang på de fire siste sluttspillene.

Inspirert

Publikum trosset dårlig værvarsel og fylte tribunene etter en dag da Auckland ble rammet av en skytetragedie. Hjemmelaget lot seg inspirere av den massive støtten og laget trøbbel for Norge helt fra start.

– De slo inn bak oss og satte press ved å vinne 1.- og 2.-baller, og vi kom aldri over det. Da ble vi passive og nølende og fikk ikke samlet oss, sa Riise.

Allerede i det 5. minutt brukte spissen Wilkinson farten på en bakromsball og skapte ugreie i Norges bakre rekker. Tuva Hansen ble taklet før hun rakk å klarere, og Bjelde måtte rense unna rett foran målstreken.

Bare minuttet senere var det Norges tur til å få en gratissjanse. Hegerberg hadde en dårlig førsteberøring, men nådde ballen med full innsats og la inn. Keeper slo den rett ut i feltet, og Maanum var noen centimeter fra å nå den.

Hegerberg skapte også liv i publikum med et spektakulært brassespark rett etterpå, men traff ikke mål.

Lyktes ikke

Norge fikk to nye sjanser i det 19. og 20. minutt. Først vant Hegerberg en duell ved lengste stolpe på et hjørnespark fra Guro Reiten, så nikket Lyon-spissen et innlegg fra Blakstad ned til Maanum, som skjøt over fra god posisjon.

Etter 36 minutter viste Caroline Graham Hansen seg fram. Hun kontret fra egen halvdel etter at New Zealand-kaptein Ali Riley mistet fotfestet og falt. Barcelona-stjernen førte ballen over halve banen og slo skrått ut til Hegerberg, men hennes skudd ble blokkert.

New Zealand fikk omgangens siste sjanse da Mjelde klarerte for dårlig og Wilkinson stormet inn i feltet. Bjelde løp henne opp og blokkerte skuddet.

Drøyt to minutter ut i den andre omgangen fikk Wilkinson ballen i mål, og det var den eneste scoringen New Zealand trengte for å ta en historisk seier.

Lagene spilte med sørgebind etter skyteepisoden i Auckland torsdag morgen, og før avspark var det et øyeblikks stillhet for ofrene mens spillerne sto oppstilt rundt midtsirkelen.