Stavtak etter stavtak, med blikket festet foran seg mot det store speilet på veggen. Svetten renner ned langs panna, mens hjertet pumper raskere og raskere. På tredemølla inne på treningslaboratoriet ved Olympiatoppen i Granåsen har Jørgen Graabak fått opp dampen som et hamster i hjulet sitt.

– Kom igjen, Jørgen! 20 sekunder til. Du klarer dette.

Ropene kommer fra fagkonsulent Vegard Rasdal ved Olympiatoppen. Denne uken har han ansvaret for å teste formen til kombinertløperen fra Melhus. Gjennom tunge drag på den store tredemølla, både med rulleski og joggesko på beina, får Graabak svar på hvordan han ligger an når det gjelder arbeidskapasitet og utholdenhet.

– Dette er noe av det vondeste jeg gjør. Mølla er fortsatt raskere enn meg. Det er tøft, men det er god trening og det må gjøres. Det er rett og slett en pangstart på oppkjøringen til ny sesong, sier Graabak til Trønderbladet mellom hardkjøret.

TOPP UTSTYR: Treningslaboratoriet ved Olympiatoppen i Granåsen er utstyrt med topp moderne teknologi for å teste idrettsutøverne. Alle kombinertløperne på landslaget skal gjennom det samme opplegget som Jørgen Graabak gjorde denne uka. Foto: Eline Fenstad Snøfugl

Bedre målinger enn i fjor

Men blodslitet på tredemølla er definitivt verdt det. Ifølge Tasdal viser testene at 27-åringen har et godt treningsgrunnlag å bygge videre på.

– Det ser bedre ut enn på samme tid i fjor. Det er bare 6. juni, men det ser veldig bra ut med tanke på hvor tidlig vi er i sesongen, sier fagkonsulenten.

– Det er et godt tegn. Testene er i hvert fall overbevisende så langt. Jeg er ikke i toppform, men det skal jeg heller ikke være på denne tiden av året, forteller hovedpersonen selv.

Se video øverst i artikkelen!

Den gode starten skyldes flere ting. I starten av mai var Graabak på en tidagerstur til Mallorca. Her fikk han flere fine dager med trening, blant annet på sykkelsetet.

– Jeg fikk også lagt inn en veldig god treningsperiode i april, mens det ennå var snø. Det har ikke vært så mye ferie, men jeg har hatt en del andre ting på tapetet, som skole og arbeid i forbindelse med arrangement og sponsormøter. Det har egentlig gått i høyt tempo helt fra sesongslutt, forklarer han.

SYREFEST: Her henger en utslitt Jørgen Graabak i selene etter et maksdrag på tredemølla i treningslaboratoriet ved Olympiatoppen i Granåsen. Foto: Fredrik B. Lange

Motivert for ny sesong

Etter en tung eksamensperiode ser Graabak fram til å endelig starte den normale treningshverdagen igjen. og starte oppkjøringen til den kommende sesongen.

– Jeg er veldig motivert for ny sesong. Jeg gleder meg til å komme tilbake til treningshverdagen. Nå skal jeg bare prøve å nyte treningen og blir bedre, før jeg starter arbeidet med å visualisere neste sesong, sier kombinertløperen.

– Kommer du til å gjøre noen endringer i treningsopplegget ditt?

– Nei, jeg ser ikke noen grunn til å gjøre om på planene jeg allerede har lagt. Testene er som jeg håpet på forhånd, kanskje enda bedre. Parametrene er der de skal være, og jeg har en del å gå på, forklarer melhusbyggen.

Ny rolle på laget

Tidligere i år presenterte landslagssjef Kristian Hammer kombinertlandslaget for kommende sesong. At Graabak er med i planene er ingen stor overraskelse, men veteran Magnus Moan ble vraket og skal satse på egen hånd. Og med Jan Schmid på oppløpet av sin karriere, er Graabak snart utøveren med mest rutine på laget.

– 27 år og veteran? Nei, jeg vet ikke helt jeg. Men jeg har gradvis fått en litt annen rolle og er tillitsmann for guttene på laget. Det synes jeg bare er artig, sier Graabak.

Forbundslandslaget skal bestå av kun fem utøvere neste sesong. Det er det laveste tallet på mange år. Samtidig vil hospitantgruppa være med på de største samlingene.

– Jeg tror det blir helt greit. Det er en veldig bra gjeng. Samtidig kommer vi nok fortsatt til å bruke Magnus (Moan, journ.anm.) på en god måte. Han bor jo på Byåsen og vil være rundt oss ganske ofte, forteller han.

Graabak kan se tilbake på en stabil og god foregående sesong. Nummer fem totalt i verdenscupen og flere gode enkeltrenn var fasiten.

– Jeg kan ikke deppe veldig, men samtidig fikk jeg ikke ut det jeg håpet på i sesongens store mål, OL. Det var et steg i riktig retning, så jeg håper jeg fortsetter å utvikle meg neste sesong, sier idrettsutøveren.