64 elever fra 5. trinn på skolene Hovin, Flå og Brekkåsen var onsdag samlet for å spille distriktsfinale i sjakk i gymsalen ved Hovin skole i Melhus.

Tre av elevene som i flere timer satt dypt konsentrert foran sjakkbrettet, var Julie K. Gylland, Hedda Simavik og Steffen Kvåle på 5. trinn på Hovin skole.

- Det gikk bra, men hvis bare én person til fra klassen vår hadde vunnet sin kamp, ville vi tatt førsteplassen, sier Simavik til Trønderbladet og ser litt skuffet bort på klassekameratene.

Hedda Simavik, Julie K. Gylland og Steffen Kvåle ved Hovin skole var blant 5.-klassingene som deltok i sjakkturneringen Sjakk5ern. Foto: Fredrik B. Lange

- Sjakk trener hodet

Femteklassingene fra Hovin ble altså nummer to. Det var Flå skole som vant lagkonkurransen, der alle elevene spilte fire kamper hver og klassens poengsum ble lagt sammen til slutt.

- Jeg synes sjakk er veldig artig, man får trent hodet, forteller Kvåle, som lærte seg spillet gjennom faren sin og er stor fan av verdensener Magnus Carlsen.

- Det er ikke vanskelig å lære seg alle reglene i sjakk da?

- Det er ikke så vanskelig når man først lærer det. Men i starten kan det være litt utfordrende å huske hva alle brikkene heter og hva de gjør, sier Gylland.

Fylkesmesterskap i Trondheim

«Sjakk5ern» heter sjakkturneringen som nå introduseres i Trøndelag som et pilotprosjekt i regi av SkoleSjakken. Sjakk5ern er inspirert av den svenske turneringen Schack4an som ble startet i 1979, og som sakte men sikkert har vokst til å involvere mer enn 20.000 barn årlig.

- Vi har hatt flere distriktsmesterskap i Trøndelag den siste tiden. Vi opplever at veldig mange barn kan mye om sjakk fra før av, men vi har hatt introduksjonstimer der elevene har fått grunnleggende opplæring, sier Jorunn Brekke i Norges Sjakkforbund til Trønderbladet.

14. april arrangeres det fylkesmesterskap i Trondheim. Her kan alle femteklassene delta, uansett hvordan det gikk i distriktsfinalene.

- Det viktigste er ikke at barna skal vinne. Vi fokuserer på samspill og at flest mulig skal delta, forteller Brekke.

Jorunn Brekke i Norges Sjakkforbund og rektor Rune Krogstad ved Hovin skole ser stor nytte av å lære skoleelevene sjakk. Foto: Fredrik B. Lange

Derfor ble Hovin skole med

Rektor Rune Krogstad ved Hovin skole var ikke vond å be da de ble spurt om å være vert for sjakkturneringen. Det er heller ikke første gangen skolen inviterer til sjakkspill. De har tidligere arrangert skoleturneringer for skoler i Melhus.

- Det fine er at barna blir kjent på tvers av klasser, trinn og skoler. Det er flere grunner til at vi ville være med på dette. Sjakk har en pedagogisk effekt, både når det gjelder konsentrasjon og strategi. Det er også mye matematikk i spillet, sier Krogstad til Trønderbladet.

Året rundt spilles det sjakk i skoletiden og på skolefritidsordningen (SFO) på Hovin.

- I stedet for å finne fram ei tegneblokk, kan elevene sette seg ned og spille sjakk, forteller rektoren.

Se bildeserie fra sjakkturneringen øverst i artikkelen!