Om nøyaktig ni dager starter vinterens OL i Pyeongchang med hopp og curling før selve åpningsseremonien. Mellom torsdag 8. og søndag 25. februar skal 3000 utøvere konkurrere i 102 øvelser i 15 disipliner. Blant dem kombinertløper Jørgen Graabak fra Melhus.

26-åringen som ble dobbelt olympisk mester under OL i Sotsji i 2014, skal kjempe om nye medaljer i Sør-Korea.

To personer som kanskje er Jørgens aller største tilhengere er farfar Arne Graabak (82) og bestefar Steinar Nyland (75). Begge følger de barnebarnet tett.

– Jeg har en del kontakt med han på SMS. Han bruker å varsle meg når han har hopptrening i Granåsen. Både jeg og Arne har en del timer på tribunen i skibakken i Trondheim, sier Steinar og smiler.

– Gikk til hytta på hoppski

Selv om Jørgen har god kontakt med besteforeldrene, er det ikke alt de får vite av den talentfulle kombinertløperen.

– Nei, han forteller ikke alt han gjør. Han får så mange henvendelser fra andre hold, så jeg pleier ikke å prate idrett med han før han tar det opp selv, forteller Arne.

Arne og Steinar har selv drevet med skisport da de var yngre. Sistnevnte var en habil skihopper og ble i sin tid distriktsmester.

– Faren min kjøpte hoppski til meg, han drev med sporten selv. Han hadde ikke penger til langrennsski, så jeg gikk faktisk påsketur til setra på hoppski. Det skal jeg si deg var bakglatt, sier 75-åringen og ler.

– Han har talentet fra flere

–  Hender det at dere diskuterer hvem Jørgen har arvet talentet fra?

– Nei, talentet har han arvet av faren sin (Finn Arne Graabak, journ.anm.). Han var fantastisk lovende som guttunge, sier Arne.

– Egenskapene i hoppbakken har nok Jørgen fra mange hold. Arv går gjennom flere ledd. Det er sikkert ikke noen bakdel at vi er mange i familien som har drevet med ski, mener Steinar.

På grunn av lang reisevei og usikkerheten mellom Sør- og Nord-Korea, reiser ingen av besteforeldrene til OL i Pyeongchang for å heie fram barnebarnet. Konkurransene skal de følge foran TV-en i stua hjemme.

– Det er langt å dra til Sør-Korea. Jeg har nok med å følge han under VM. Vi er allerede i gang med å planlegge tur til VM i Seefeld i Østerrike, sier Steinar.

Som vanlig når Jørgen konkurrerer i hoppbakken og skisporet, er nervene i høyspenn hos Arne og Steinar.

– Når Jørgen setter utfor hoppbakken har jeg problemer med å sitte rolig i stolen. Som oftest stiller jeg meg bak stolen. Jeg føler at jeg har bedre kontroll på nervene da, forteller Steinar.

– Jeg er nokså kald under hoppdelen, men jeg slipper meg mer løs når de går langrenn. Da er det sjelden at jeg klarer å sitte stille, sier Arne.

Forventer ingen kopi av Sotsji-OL

– Norge er favoritter til å ta gull i lagkonkurransen. Hvilke muligheter tror dere Jørgen har i de individuelle konkurransene?

– Vi skal ikke forvente at han greier å kopiere det han gjorde i OL i Sotsji, men det er klart han kan vinne et nytt OL-gull. Han har ikke noen mindre sjanse enn de andre konkurrentene, mener Arne.

– Slik som formen hans er nå, har jeg et håp om at det skal gå bra. Han har gode hoppegenskaper og i langrenn vet vi at han er sterk. Han er også veldig sterk psykisk og holder ikke tilbake for noen, sier Steinar.

Forrige gang det ble OL-gull til Jørgen fikk familien Nyland Graabak kjempemye oppmerksomhet fra media over hele landet. Trønderbladet var blant annet på plass i barndomshjemmet da 26-åringen gikk inn til OL-gull på tikilometeren storbakke.

– For all del, så lenge det går bra med Jørgen, har vi ikke noe imot å få besøk av journalister, sier Steinar spøkefullt, mens Arne drar på smilebåndet.

Se bildeserie øverst i artikkelen!