Politiet undersøker Buvik kirke

Etter melding om innbrudd i Buvik kirke, er politiet på vei dit for å undersøke åstedet. Det melder politiet mandag morgen.

Innbruddet skal ha vært i løpet av helga.

Bil på taket ved Skaun samfunnhus

En bil har havnet på taket ved Skaun samfunnshus. Det er sett noen blødende ungdommer i nærheten. Politiet rykker ut, opplyser Politet i Trøndelag på Twitter klokka 16.47 fredag.

I en ny twittermelding klokka 17.12 opplyser politiet at de er på stedet og i kontakt med tre ungdommer. Ingen er skadet, og det er ikke behov for helsehjelp. De har fått skrens på bilen og trillet rundt. Sier at de hadde lav hastighet, melder politiet.

Politiet sjekket farten med laser på Udduvoll bru

Politiet har hatt laserkontroll på Udduvoll bru onsdag kveld.

Det ble sju forenklede forelegg, og høyeste hastighet var 100 km/t i 80-sone, melder Politiet i Trøndelag på Twitter klokka 22.

Stakk av fra politiet

Klokka 03.06 natt til torsdag observerte politiet villmannskjøring på Klett.

- Politiet forsøkte å få tak i vedkommende, men bilen forsvinner for politiet. Dette var en eldre lys bil, sier seksjonsleder Ole Petter Ustad i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Kjørte på bil og stakk av

En bileier fant bilen sin bulket etter at noen skal ha kjørt på bilen mens den sto på Frøsetåsen på Støren. Seksjonsleder Ole Petter Ustad i Gauldal politistasjonsdistrikt forteller at melder har opplyst at påkjørselen må ha skjedd i tidsrommet 23.20-00.20 natt til torsdag.

- Den som har kjørt på melders bil, stoppet ikke og meldte fra. Dette skal ha vært en lys sedan. Politiet har opprettet sak, sier Ustad.

Kanin funnet i Melhus

Nok en kanin er blitt funnet ute i det fri, og denne gangen melder politiet at en kanin er blitt funnet ved Valøya i Melhus.

- Kaninen er grå - beige, med "krans" rundt hodet, melder politiet.

Seks fikk forelegg i UP-kontroll

UP hadde fartskontroll på E6 ved Gullvåg i Soknedal tirsdag kveld. Det resulterte i seks forenklede forelegg ifølge melding fra politiet.

- Høyeste hastighet målt til 105 km/t i 80-sone, melder politiet.

Seksjonsleder Ole Petter Ustad i Gauldal politistasjonsdistrikt forteller at kontrollen ble holdt i 20.30-tida.

- Det er mange laserkontroller mellom Trondheim og Dovre. Likevel kjører folk inn i dem, sier Ustad.

Bilskade etter elgpåkjørsel

Klokka 00.54 natt til tirsdag fikk politiet melding om en elgpåkjørsel på Berkåk. Seksjonsleder Ole Petter Ustad i Gauldal politistasjonsdistrikt sier at det ikke er anført i loggen eksplisitt hvor dette skjedde.

- Elgen for videre etter påkjørselen. Viltnemnda ble varslet. Det ble en del skader på bilen, sier Ustad.

Færre søker seg til lærerutdanningen

Til tross for rekordhøye søkertall til høyere utdanning, er det en stor nedgang i antall personer som søker seg til lærerutdanningene.

Søketallene på barnehagelærerutdanningene har også gått kraftig ned, skriver Klassekampen.

Begge utdanningene har tradisjon for å ha en stor overvekt av kvinnelige søkere.

– Det er oppsiktsvekkende at både barnehagelærer- og lærerutdanningen har hatt fall i tallet på søkere. Jeg tror jentene har fått nok av dårlige arbeidsvilkår og lav lønn, sier Karl Øyvind Jordell, professor emeritus i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, til avisen.

Det var i år 1.148 færre søkere som valgte en type lærerutdanning som sitt førstevalg. Det betyr en nedgang på 8,1 prosent. Nedgangen var på 7,3 prosent for barnehagelærerutdanningen.

– Vi er kommet dit at vi må sette større fokus på lønnsforhold. Femåring lærerutdanning kan også muligvis være avskrekkende på noen søkere, sier Jordell.

En annen kvinnedominert utdanning som scorer dårligere, er sykepleierutdanningen. Selv om utdanningen har en øking i antall søkere, er denne mindre enn den generelle økningen i søkere til høyere utdanning.

NTB

9.038 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 10

Det var ved midnatt registrert 9.038 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Dette er en økning på ti tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen også på ti tilfeller siden det forrige døgn ikke ble registrert noen nye smittetilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt ti personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var mandag registrert 255 døde som følge av sykdommen.

NTB

Hester løper på veien

Mandag i 09-tida melder politiet at hester har kommet seg ut på veien, og det gjelder på gammelveien i i Børsa ved Kjærem. Ifølge politiet løper hestene både på vei og på jorder.

Politiet meldte etter hvert at det ble cowboyliv på "morrakvisten".

- Grei ferieaktivitet det også, konstaterer politiet.

Kjørte på rådyr

- Noen var uheldige på Melhus. Et rådyr ble påkjørt, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Meldinga om det påkjørte rådyret kom onsdag klokka 14.23. Helt eksakt hvilken vei rådyret var blitt påkjørt på, framgikk ifølge avsnittslederen ikke i loggen.

- Dyret døde på stedet. Viltnemnda har vært på stedet og har tatt med seg rådyret. Bilen fikk ei stripe i siden, sier Olaisen.

Møtte på sauer i 90-sonen

Onsdag klokka 19.12 fikk politiet melding om at det sto 6-7 sauer i veikanten i 90-sonen på E6.

- Det var en bilist som meldte fra. Politiet rykket ikke ut, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Politiet ringte mor etter festbråk

Klokka 00.30 natt til torsdag fikk politiet melding om hy musikk hos en ungdom i Melhus.

- Vedkommende var hjemme alene, og politiet fikk ikke tak i ham, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Politiet fant en annen løsning.

- Vi ringte mor, og så ordnet det seg, forteller Olaisen.

Fant stor blodflekk i veikanten

Tirsdag klokka 22.30 fikk politiet melding om at noen hadde funnet en stor blodflekk i veikanten i Gimsevegen.

- Viltnemnda ble varslet og har vært ute og søkt. Det er ikke funnet noe, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Én av tre strøk på teoriprøven

Statens vegvesen melder at høy strykprosent bidrar til å skape ekstra lang kø på trafikkstasjonene. Strykprosenten var i juni på 37 prosent. 1525 personer møtte ikke opp til den bestilte timen, og 1812 av timene som ble lagt ut i juni ble ikke booket.

Koronatida førte til at både kjøreskoler og trafikkstasjoner måtte stenge for dem som tar kjøreopplæring, og da det ble gjenåpning, ble det stor pågang. Statens vegvesen mener at kandidater møter opp for dårlig forberedt til teoriprøven, og at det er forklaringa på den høye strykprosenten. Om en stryker, må en ifølge vegvesenet vente i to uker før en kan ta teoriprøven på nytt.

Elghund stakk av ved Samsjøen

Mandag klokka 21.16 fikk politiet melding om at en elghund hadde forsvunnet fra et sted ved Samsjøen.

- Hunden var iført sele, og hadde slitt seg. Vi har ikke fått melding om at den har kommet til rette, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Konfliktådet: Økning i overførte saker fra politidistriktet

Konfliktrådet Trøndelag har totalt sett hatt en økning i antall saker i 2020, sammenliknet med samme periode i 2019. Dette skyldes i stor grad at Trøndelag politidistrikt har overført flere saker til konfliktrådet i 2020 sammenlignet med samme periode 2019, opplyser konfliktrådet i en pressemelding.

Flere konfliktråd opplever det motsatte, altså nedgang i overførte saker. Covid-19-pandemien har dermed ikke hindret Trøndelag politidistriktet i å overføre flere saker til mekling. Økningen har særlig vært i straffesaker og henlagte saker fra politidistriktet. Henviste saker direkte fra publikum og offentlige etater har hatt nedgang så langt i år. Konfliktrådet Trøndelag har mottatt 410 saker hittil i år, en økning på 2 prosent sammenlignet med 2019 tallene.

Den største kategorien er saker som omhandler vold, trusler, vold i nære relasjoner og digitaliserte trusler. Deretter er det sakskategoriene nabokonflikter, familiekonflikter, skadeverk, økonomiske konflikter, mindre tyverier og arbeidsrelaterte konflikter som dominerer.

5 ungdommer i Trøndelag er idømt ungdomsstraff hittil i år, mens 13 har fått ungdomsoppfølging. Det er 7 færre enn samme tid i 2019. Saksforholdene spenner fra ran, trusler, seksuallovbrudd, vold og bruk av narkotika. I tillegg er 12 personer idømt oppfølging i konfliktråd, alle er 18 år og eldre. Lovbruddene er rus, vold og annen kriminalitet i tillegg til at disse 12 personene har et behov for oppfølging over tid.

Skuddpremie på villsvin

NTB: Mattilsynet vil utbetale godtgjørelse til jegere som sender inn prøver av villsvin felt i Norge.

For hanndyr blir det utbetalt 500 kroner, mens man får 2.000 kroner for prøver tatt fra hunndyr, da det er de som i størst grad øker bestanden.

Sjekk av slaktet for parasitten trikiner, som kan smitte over og føre til sykdommen trikinose hos mennesker ved inntak av for dårlig stekt eller kokt kjøtt, gjøres også gratis.

– Det er viktig og bra at vi får til tiltak som fører til færre villsvin i Norge. Regjeringen har lansert en handlingsplan mot villsvin, og ordningen med godtgjørelse er et av tiltakene i denne handlingsplanen, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

Arten er ikke ønsket i Norge fordi de kan bære sykdommer som kan smitte til andre dyr og mennesker, som vi ikke allerede har i landet. I tillegg kan de gjøre skade på jordbruksareal og skog, forårsake trafikkulykker og i noen tilfeller være farlige, særlig for løse hunder som jakter, opplyser Mattilsynet i en pressemelding (NTB).

Fant kanin på Kotsøy

Poltiet fikk klokka 00.10 natt til mandag melding om at det var funnet en kanin ved Lillerønning snekkerifabrikk på Kotsøy.

- Kaninen ble beskrevet som hvit med svarte felt, og den var stor i størrelsen. Melderen undersøkte på Facebook om noen savnet en kanin, og så ingen slik melding, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Olaisen forteller at melderen varslet at vedkommende ikke hadde mulighet til å ta vare på kaninen.

- Melderen lot kaninen hoppe videre, sier Olaisen.

For få menn i barnehagene

I tertialrapporten slår rådmannen fast at det er få mannlige ansatte i barnehagene i Melhus. Rapporten ble lagt fram for Melhus kommunestyre 23. juni. Andelen mannlige ansatte er 5,9 prosent, og det er lavere enn i 2018 og 2019. Målet er ifølge Melhus kommune 12 prosent - noe som tilsvarer at hver åttende ansatt i barnehagene er mann.

- Det er for få aktuelle stillinger og for få mannlige søkere. Nye tiltak i 2020 vurderes, skriver rådmannen i tertialrapporten.

I rapporten kommer det fram at alle pedagogiske ledere har godkjent utdanning, og at andelen faglærte utgjorde 82,4 prosent i 2019. Nesten halvparten av de ansatte er barnehagelærere.


Gir seg med toppidrett - fikk ny jobb i barnehage

Thomas Ekren (25) har vært en av våre fremste idrettsutøvere. Nå gir han seg på toppnivå i en alder av 25 år.

 
Truls Lereggen

155 på venteliste til kulturskolen

Ifølge tertialrapporten som ble lagt fram for Melhus kommunestyre på sankthans, sto 155 barn og unge på ventelise til Kulturskolen i Melhus. Dette er ikke i tråd med målet, og i tertialrapporten står det at målet er 125 på venteliste.

I 2019 var 156 barn og unge på venteliste, og i 2018 var det 120 på denne ventelista. Kulturskolen hadde 750 plasser i 2018, 671 elevplasser i fjor og har 690 elevplasser i år.

Skifter ut vannmålere i Melhus

Vannledningsnettet i Melhus har store lekkasjer, og kommunen taper penger på at vann lekker ut før det kommer fram til abonnentene. Én av årsakene er at kommunen må betale til Trondheim for vanninnkjøpet fra det sendes ut fra Metrovann-anlegget. Ifølge en orientering til Melhus formannskap, kan lekkasjer avdekkes ved at det lyttes til vannrøret. En undersøkelse kommuneadministrasjonen har gjort, viser at det på en kort strekning på Lundamo kunne påvisses lekkasje.

Melhus kommunestyre har vedtatt å bevilge 7,5 millioner kroner til utskifting av vannmålere for å få bedre oversikt over lekkasjeproblemene og for å fange opp gratispassasjerer. Investeringene må innbyggerne betale gjennom vann- og kloakkavgifta. Kommunestyret har bedt om at en oversikt over om det ble noen inntjening, skal legges fram for utvalg for teknikk og miljø innen 2 1/2 år.

Vil vite mer om mobbeknapp

Mens rådmannen ikke ser behovet for en mobbeknapp og mener det er blitt mindre mobbing i skolen, har utvalg for helse, oppvekst og kultur i Melhus kommet fram til noe annet. Arbeiderpartiet har foreslått innføring av en mobbeknapp på kommunens nettside slik at det skal bli lett å få meldt fra om mobbing. Men rådmannen har vært betenkt av hensyn til personvernet.

Under utvalgsmøtet i juni fremmet Sp, H og Melhuslista forslag om at det er ønskelig med mer utredning med tanke på kostnader og hvordan en slik mobbeknapp kan bli enkel å bruke, og dette ble vedtatt med 6 mot 5 stemmer. Vedtaket innebærer at utvalget får saken tilbake til høsten, og at skolene, elevråd og ungdomsråd skal inkluderes. Mindretallet som besto av Ap, PP og KrF, vil ha mobbeknapp innført så fort som mulig.

Fikk unnskyldning fra hundeeier

Politiet fikk torsdag henvendelse fra en turgåer som meldte fra at vedkommende hadde blitt angrepet av en hund mens hun gikk på en tursti.

- Turgåeren hadde møtt en mann med en huskylignende hund som var bundet til en sykkel. Hunden hadde hoppet opp på henne og bitt hull på treningsbuksa. Mannen hadde bedt om unnskylding, forteller stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen i Gauldal politistasjonsdistrikt/stasjon sør.

Trenger besøkshjem og støttekontakter i Midtre Gauldal

Midtre Gauldal kommune trenger flere besøkshjem og støttekontakter for enkeltpersoner over 18 år med nedsatt funksjonsevne.

Som støttekontakt blir man med ut på ulike arrangementer eller besøker bruker hjemme. Man trenger ingen spesiell utdanning.

Besøkshjem tar imot en person cirka en helg i måneden i eget hjem, og man er med på å gi gode opplevelser og aktivitetstilbud og/eller avlaste foreldre og pårørende. Personene som skal være besøkshjem må være i en stabil livssituasjon og oppleves som trygge og forutsigbare for den som mottar tjenesten.

Personer med gårdsbruk/dyrehold oppfordres spesielt til å søke. Dette opplyser Midtre Gauldal kommune på sine nettsider.