Rundt 170 har deltatt i pilotprosjektet for pendlerparkeringa med en app der en har kunnet forhåndsbestille en parkeringsplass på det avsatte området ved Melhus skysstasjon. Området er lukket med bommer, og bommene åpnes ved at en aktiviserer en app.

Bommene går opp

Fra onsdag åpnes bommene igjen, og rådgiver Lars Fabricius i samferdselsavdelinga i Sør-Trøndelag fylkeskommune opplyser at dette skyldes at prøveperioden er over. Bommene skal stå åpne inntil neste fase i prosjektet trer inn. I denne fasen kan alle som laster ned en app fra AtBs app-område, reservere en parkeringsplass på denne parkeringsplassen. En kan reserve inntil to timer i forkant, og prinsippet om førstemann til mølla gjelder.

– Det vil sikkert være rift om plassene, sier Fabricius.

Garantert plass

Denne type pendlerparkering der en kan bestille en parkeringsplass før en drar hjemmefra, er noe helt unikt og er blitt omtalt som en verdensnyhet. Bilisten slipper å lete etter parkeringsplass ved Melhus skysstasjon, og kanskje oppleve at det er fullt når en kommer dit. Erfaringa er at mange da velger å bruke bilen til jobben eller studiestedet i stedet for å reise kollektivt.

Det er fortsatt flere som parkerere utenfor Melhus skysstasjon enn det er oppmålte parkeringsplasser for.

Det er også kommunal pendlerparkering ved Melhustorget og Melhuset, men denne er lite kjent. Brubakken pendlerparkering er derimot flittig brukt av bussreisende, og ligger ikke i gangavstand til togstoppen.

Ikke prøvd før

- Jevnt over har det vært stor belastning på plassene, og jevnt over pendlerparkeringa fungert bra. Vi har opplevd at de fleste kommer rundt klokka 06.30-07. Dette har vært et pilotprosjekt og test av noe som ikke er blitt prøvd før, sier Fabricius om parkeringsplassen med bommer.

Fabricius forteller at brukerne er blitt spurt om hva de mener om parkeringsplassen, og at resultatet av brukerundersøkelsen er ventet i november eller desember.  Underveis i pilotperioden har det vært litt trøbbel med å få teknologien til å virke.

Flere skal få prøve

Når neste trinn inntrer, er ifølge Fabricius ikke helt avklart ennå. Det avhenger av når appen er utviklet. Fabricius opplyser at målet er å få laget en app på mobilen som fører til at bommen åpner seg når mobilen nærmer seg bommen.

- Planen er at vi skal bre konseptet så fort som mulig andre steder i fylket. Flakk-Rørvik er ett eksempel, forteller Fabricius.

Ikke flere dager

Parkeringsplassen med bommer er beregnet på pendlere som ikke har bilen stående på plassen i dagevis, og det er gratis å stå der.

- Pendlerparkeringa er begrenset til normal arbeidsdag. Det er opp til driftsorganisasjonen å vurdere om det skal tas betaling fra dem som står lenger. Driftsorganisasjonen vil bestå av fylkeskommunen, Melhus kommune og Melhus skysstasjon, sier Fabricius.

Melhus har fått hyppige togavganger, og det har ført til at folk velger å bruke toget når de skal til Værnes for å ta fly. Utfordringa er imidlertid å finne et sted i Melhus sentrum der en kan ha bilen stående over lengre tid. Toget er også blitt ekstra populært nå som det er anleggsarbeid på E6 og bussene står i kø.