Opposisjonsleder Jorid Jagtøyen (Sp) etterlyser en hjelpende hånd til stiftelsen Thora der styret kausjonerte for lån for å unngå at stiftelsen gikk konkurs.

Ville betale scene

I kommunestyremøtet på tirsdag spør hun ordfører Gunnar Krogstad om hva ordføreren har foretatt seg for å sikre at fylkeskommunen er med på å betale for en scene slik at det kan utløses midler for å hjelpe kausjonistene. Scenen var anskaffet for operaen, og politikere så for seg at scenen kunne brukes også ved andre anledninger.

Framføringa av operaen Thora i Melhus ble ingen gullgruve til tross for rosen fra publikum, og styret for stiftelsen kausjonerte altså for et lån på en halv million kroner for å unngå konkurs. I tillegg fikk stiftelsen et lån på 350.000 kroner for en utenbygds publikummer.

Tanken var at stiftelsen skulle komme seg videre, og at det skulle bli nye oppføringer av operaen. Slik har det ikke gått.

Vedtok kjøp

Melhuspolitikerne har vært uenige om Melhus kommune skulle komme stiftelsen til unnsetning, men vedtok i november i fjor at Melhus kommune skulle bevilge 50.000 kroner under forutsetning av at Sør-Trøndelag fylkeskommune fulgte opp sitt vedtak om å overta en scene til 400.000 kroner. Fylkesutvalget vedtok å kjøpe overta scenen for dette beløpet, mens stiftelsen skulle få bruke den ved senere oppsetting av operaen.

I spørsmålet til ordføreren viser Jagtøyen til at fylkesutvalget vedtak var basert på en skisse fra stiftelsen der Melhus kommune skulle delta i refinansiering av stiftelsen og bevilge støtte på 430.000 kroner til sanering av underskuddet fra operaoppsettinga i 2015.

Så konkluderte fylkesrådmannen at forutsetninga for fylkesutvalgets vedtak ikke var fulgt. I spørsmålet til ordføreren skriver Jagtøyen at stiftelsen som ble opprettet som et kommunalt initiativ, har hatt flere møter med politikere og administrasjon i Melhus kommune for å finne ei løsning.

Etterlyser framdrift

Ordfører Krogstad har tidligere vært motstander av å gi kommunal støtte til stiftelsen, men gikk med på å støtte en bevilgning på 50.000 kroner som et signal til fylkeskommunen.

Nå spør Jagtøyen ordføreren om hva ordføreren har foretatt seg og hva som er videre framdrift i saken. Videre spør hun om på hvilket grunnlag ordføreren kunne bekrefte i Melhus kommunestyre i fjor høst at det vedtaket Melhus kommunestyre gjorde, var i tråd med fylkesutvalgets forutsetninger.

– Jeg kan ikke kommentere nå, og svaret blir gitt i kommunestyremøtet, skriver ordfører Krogstad i ei tekstmelding til Trønderbladet etter at Trønderbladet forsøkte å ringe ham.