De to naboene og venninnene Marta Elisabeth Parow og Åse Marie Haugnæss bor øverst i Strandvegen i Melhus sentrum. Herfra gikk det i tidligere tider en fin tursti parallelt med elva nedover langs Strandvegen, gjennom skogen, men nå har den grodd helt igjen.

– Før var det en fin sti, og det var mange som pleide å gå tur her, forteller Marta.

Nå er det bare mulig å gå helt nede ved elva, men der er det bratt og ufremkommelig når elva er stor, og Marta og Åse lurer på om ikke kommunen kan tenke seg å hyre en eller annen sommerhjelp til å rydde den gamle turstien.

– Kanskje det hadde gått an å koble den sammen med turstien over til Varmbu? foreslår Marta, og viser til stien mellom nederste del av Strandvegen og Statsråd Nissens veg i Varmbu.

– Det hadde blitt en fin rundtur, mener de.

Ikke kommunens ansvar

Rita Eidsmo er fagkonsulent for Arealforvaltning i Melhus kommune. Hun forteller at vedlikehold av turstier ikke er kommunens ansvar.

– Det er utrolig synd hvis en god tursti gror igjen, men dette har ikke vi ansvar for. For eksempel, turstien over til Varmbu er eid av en privat forening som vedlikeholder den, så den mest realistiske løsningen vil være å organisere en turstirydding selv, forteller Eidsmo.

Gimsebrua er mørklagt

I tillegg er Åse oppgitt over at lysene over Gimsebrua har sluknet ett etter ett, uten at de blir skiftet ut. For noen år siden var det lys over hele brua, mens det nå er ett enslig lyspunkt igjen, på den østre siden.

– Det er ikke behagelig å gå over brua når det er mørkt, sier hun.

Hun har prøvd å få kommunen til å gjøre noe med saken i fire år, sier hun, men ingen ting skjer.

–Jeg vet ikke

Jakob Storrø er virksomhetsleder for teknisk drift i Melhus kommune, og innrømmer at teknisk drift har mottatt flere varsler om pærer som har sluknet. Han forteller at de har drevet med omfattende registreringsarbeid, og at de har «store planer» på gang. Han sier dog at de ikke prioriterer gatelys om sommeren, ettersom det er den lyseste tiden av året.

– Det er ikke bare-bare å få skiftet ut pærene heller. En del av de inneholder kvikksølv, noe som gjør at de må behandles med enorm forsiktighet. I tillegg må hele armaturet byttes ut, og det er en svær og tung jobb. Penger og tid er en begrensning, så vi må prioritere det vi mener er viktigst, forklarer Storrø.

– Men pærene sluknet ikke nylig, de sluknet for fire år siden? Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Det har jeg helt ærlig ikke noe svar på, jeg vet ikke, innrømmer han.

– Penger vil alltid være en begrensning, og som sagt så er det ikke alle steder man bare kan bytte ut pærene. I tillegg har det noe med hvor gammelt hele anlegget er, sier Jakob Storrø.

Håper noe blir gjort

Nå ønsker de to glade damene å utfordre kommunen til å ta tak i begge sakene, og legge til rette for at det skal bli enda lettere å røre på seg for folk som bor i bygda.

– Det skulle vært oppgradert, for melhusbyggens skyld, smiler Åse.

– Vi ser frem til nye turer, både på stien og veien, sier de to damene.

IDYLL: Stien som Marta og Åse ønsker skal bli ryddet, går parallelt med Gaula, nordover fra vestsiden av Melhus sentrum.
FØR I TIDEN: Her innover gikk det en fin tursti i tidligere tider, og Marta Parow og mange andre hadde mye glede av den. Nå er det ufremkommelig på stedet. Foto: Solveig Tofte