– Da jeg var en kjapp tur ute i elva onsdag kveld tok det ikke lang tid før jeg dro i land en laks på litt over tre kilo. Det var rett og slett panserforhold, jeg så vel en 20-30 fisker i løpet av kort tid. På den andre siden av elva ble det tatt en laks på 7,8 kilo samme kvelden, sier 62-åringen.

Tomt langs elva

Hokseggen har fisket i Gaula i 55 år, og er født og oppvokst like ovenfor Kåsen øvre-valdet på Kvål, der søskenbarnet og sønnen driver i dag. Han er, som mange andre, bekymret over situasjonen, og har selv sett flere lakser hardt angrepet av lus, men opplever ikke at fisket er så galt som fiskeforvaltningen sier.

– Etter mye negativ omtale har de rett og slett mistet troen på elva, og flere vald har fått kanselleringer. Mange drar til Namsen i stedet. Jeg tror ikke egentlig det er mer fisk der, men det blir jo da veldig mange flere fiskere. Du ser jo selv hvor tomt det er langs elva her nå. I 2012 sto folk tett som lyktestolper, og da ble det også bra fangst.

– Fortjener bedre

Fangstboka på valdets østre side viser også at det så langt i sesongen er tatt 18 laks. Det er like mye som i hele fjor.

– Etter bunnåret i fjor begynte kritikken å komme, og når det igjen blir fanget lite fisk i år, ser vi at fiskerne svikter Gaula. Jeg opplever at det er såpass positivt nå - med mye fisk - at elva fortjener bedre rykte enn dette, sier han.

Ikke enig

Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning er av en litt annen oppfatning.

– Det kan være at fisken har stoppet opp der på grunn av en bestemt vannføring. Det kan hope seg opp på enkelte plasser, men fakta er at innsiget har vært på et lavmål, og vi ser også på undervannskameraene våre at det passerer laks innimellom, men at det er langt fra den mengden det skal være.

Tomt for fiskere langs elva på valdet Kvål øvre. Foto: Elling Finnanger Snøfugl Foto: Elling Finnanger Snøfugl