Vi må regne med at vårløsningen vil skape problemerfremover, sier seksjonssjef Kjell Åge Lauritzen i Statens vegvesen. Noen vegerer stengt, og det kan bli midlertidig stenging av flere fylkesveger iSør-Trøndelag.

- Vi overvåker vegene kontinuerlig og konsentrerer innsatsen om de mestkritiske punktene for å hindre overflømming av vegen. Entreprenørene hargjennom vinteren gjort en betydelig innsats for å tine frosne stikkrenner. Mende åpninger en klarer å få til gjennom stiming har frosset til igjen i løpet avkort tid. Siden før påske er det fjernet is og snøkanter langs vegskuldre oggrøfter for i størst mulig grad å gi smeltevann avløp til grøfter. Problemet erimidlertid at grøftene er fulle av is. Det er en umulig oppgave fysisk å fjerneisen fra alle grøfter, sier Lauritzen

Stor frostmengdeLange perioder med kulde har gitt stor frostmengde i år, og massiv og dyptele over alt. Frostmengder måles i antall timer med frost. Tilsig av vann tilgrøfter og rør har frosset til is som har bygd seg opp gjennom vinteren. Dettegir store utfordringer når en får brå overgang fra kulde til 10-15 varmegrader.Både vegen, tilstøtende terreng og bekkeløp er frosset og vannet finner ikkesitt normale løp. Vann på avveier og vannansamlinger blir resultatet.

Grusveger er særlig utsatt- Vi overvåker og gjør det vi kan for å holde grusvegene åpne. Grusing avvegen vil bli foretatt så snart forholdene tillater det, det vil si når vegenhar tørket såpass at grustransport er mulig. Nå kan vi kun foreta nødreparasjoner.Det beste vi kan få nå er sol og vind slik at vi får rask opptørking, sier Lauritzen.

Illustrasjonsfoto: Gunn Heidi Nakrem