Den første lørdagen i september håper næringsforeninga NiT i Melhus sammen med Bondens Marked Trøndelag og Trønderbladet å skape liv og røre med aktiviteter og lokalprodusert mat i hjertet av Melhus sentrum.

Håpet er å få til en fast markedsdag hvert år, der blant annet Bondens marked får med lokale produsenter til å vise fram hva de har å tilby. Men det betinger at oppslutningen blant folk er god.

Bondens marked har blitt et treffpunkt for både gårdsprodusenter og en stor og stadig økende strøm av kunder. Trondheim kan by på det største lokalmarkedet i Norge målt både i antall produsenter og omsetning, og nå får også Melhus muligheten til å være en arena for produsentene.

Populært med lokal mat

Ifølge markedsleder for Bondens marked Trøndelag, Øygunn Skaret, er vi i fylket i en særstilling som kan produsere mye forskjellig på grunn av natur og flora. Dette har forbrukerne også fått øynene opp for, og lokalprodusert og kortreist mat er mer populært enn noen gang.

– Vi ser at folk er blitt mer bevisst på hva de putter i seg, samtidig har det nok også blitt litt status å spise litt mer eksklusive matvarer. Bondens Marked har hatt en fantastisk vekst, og i Trondheim er det stadig folk fra Melhus som etterspør om markedet kan komme hit. Med blant annet Schei Jacobsen har kommunen fått et mer attraktivt torg i sentrum, og beliggenheten er perfekt for oss, sier Skaret. Hun håper på skikkelig torgstemning med mange boder, variert vareutvalg og mye folk.

Mer enn mat

Leder i NiT Melhus, Hans Petter Øien Kvam, forteller at det er veldig gledelig at Bondens marked ønsker å delta på det som skal bli en markedsdag for næringsliv og publikum.

– Vi har prøvd å få til dette i to år, og endelig løsnet det. Det er for øvrig ikke bare Bondens marked som skal foregå den dagen, for i og med at det er siste helg før kommunevalget har vi også invitert alle ordførerkandidatene til en politisk debatt. Det vil i tillegg være flere aktiviteter som skal bidra til å få skape skikkelig liv og røre i sentrum, forteller Kvam, som kan kontaktes dersom folk er interessert i en markedsplass.

Debatt før valget

Til å lede den politiske debatten når ordførerkandidatene skal i ilden, er Trønderbladets redaktør Lars Østraat hentet inn, noe han ser fram til.

– Kommunevalget i Melhus blir utrolig spennende i år, og da er denne debatten en ypperlig anledning for folk til å få svar fra kandidatene på det de ønsker før valgdagen. Folk kan gjerne sende inn spørsmål i forkant av debatten, eller delta med spørsmål på selve dagen. Temaene som skal diskuteres er det i stor grad opp til publikum å bestemme, sier han.

Trekløveret håper nå så mange som mulig tar turen til sentrum 5.september for å støtte opp om det som skjer.

– Vi håper folk kjenner sin besøkelsestid og møter opp. Målet er å få til en årlig markedsdag i sentrum, og med hjelp fra Bondens marked er vi på god vei, avslutter Øien Kvam.