– Jeg kommer aldri til å betale om jeg bare er så vidt innom Trondheim, sier melhusbyggen Jan Magnussen som har ringt Trønderbladet. Magnussen forteller at han betaler piggdekkavgift når han skal til Trondheim sentrum, men at det ikke føles naturlig om han skal for eksempel til fergeleiet på Flakk. Det samme regner han med at flere tenker. Spørsmålet Magnussen reiser er om det er kontroller av betalt piggdekkavgift i Trondheim - en avgift som Melhus ikke har.

Kontroller er det i høyeste grad, og Trondheim parkering som står for innkreving av piggdekkgebyr, har hatt én kontroll i perioden 1. november til 25. mars. I tillegg har Statens vegvesen hatt fem kontroller. Alle disse kontrollene er på rullende kjøretøy.

– Våre betjenter sjekker kjøretøy med/ uten piggdekk hver dag ved ordinær kontroll som på automatplasser og offentlig områder, forteller driftsleder Nann Robertsen i Trondheim parkering.

2,5 millioner

I perioden 1. november til 25. mars er det ilagt 3344 gebyr for manglende betaling for bruk av piggdekk. Gebyret er 750 kroner. 2,5 millioner kroner er altså tatt inn i tilleggsgebyr.

– De som kjører uten å ha betalt piggdekkgebyr, kan bli stoppet ved kontroll i flere områder i Trondheim. Så her tar vel sjåføren en sjanse tenker jeg, uttaler Robertsen.

Selv om bilen står i ro på en parkeringsplass, kan en få gebyr. Robertsen forteller at betjentene sjekker på tidsbegrensede plasser. Hvis det for eksempel er tre timers begrensning og en bil har stått parkert lenger enn det, konkluderer Trondheim parkering at bilen er kjørt med. Kontrollen skjer ved at betjenten skanner registreringsnummeret eller kikker i bilruta etter billett for å se om avgifta er betalt. Trondheim parkering har også kontroller på veiene sammen med politiet og Statens vegvesen.

Kravet om å betale gebyr gjelder til første mandag etter andre påskedag, og gjelder hele Trondheim. Robertsen viser til at ordninga gjelder på og ved offentlig vei samt på parkeringsplasser. Bil med parkeringsbevis for forflytningshemmede er fritatt for ordningen.

Flere muligheter

– De som kjører med piggdekk må derfor betale piggdekkgebyr, her er det mulig og kjøpe via app, dags-/års-/månedsoblat, tekstmelding eller på automat. Ordningen gjelder for dem som er ute og kjører. Sjåfører som har parkert kjøretøyet over lengre tid, skal bare betale i det de kjører, forklarer Robertsen.