Den sterke motstanden mot et tak på 10 snøscooterturer i året til hytta i Melhus kan resultere i at taket blir hevet til 15 turer i året. Komite for teknikk og miljø skal torsdag behandle retningslinjene for snøscooterkjøring til hytta på nytt. Rådmannen foreslår at hytteeiere kan få kjøre 15 turer i året såfremt hytteeieren leverer inn utfylt kjørebok når 10 turer er blitt utført.

Kommentar: Det nytter å protestere

Tror det kan bli enda mer

– Magefølelsen min sier at komiteen kan gå for enda flere turer enn 15. Vi vil ikke kneble snøscooterkjøring, sier komitéleder Mikal Kvaal (H). Han mener at Melhus kommune må tillate et romslig forhold til antall turer til hytta fordi det har vist seg vanskelig å skaffe leiekjørere.

– Halvparten av dispensasjonene kommer fra hytteeiere ved Håen og Samsjøen, og der er det bare to leiekjørere. Det er annerledes i de kommunene der bønder har solgt hyttetomter og står klar med snøscootere når hyttefolket kommer, sier Kvaal.

Kvaal understreker at han ikke kan forskuttere hva komiteen lander på under torsdagens møte, men at han altså tror det blir flertall for at antall turer kan bli mer enn det rådmannen foreslår. En ordning der folk kan komme med kjøreboka til servicesenteret i kommunen og få tillatelse til flere turer når kjøreboka er oppfylt, tror Kvaal kan bli godtatt av Fylkesmannen.

HYTTEOMRÅDE: Ifølge dagens retningslinjer er det ikke tillatt med persontransport og kjøreren skal ha med kjelke.

Engasjerte seg

– Dette viser at engasjement hjelper, sier Stig Helge Forsberg.

Hytteeieren mobiliserte til underskriftsaksjon for å få hytteeiere til å markere sin misnøye med et tak på 10 snøscooterturer, og han forteller at han fikk svært mye respons fra folk etter at Trønderbladet skrev om Forsbergs henstilling om at folk skulle sende inn høringsuttalelser til Melhus kommune om taket på 10 turer.

46 sendte inn høringsuttalelse og de fleste av disse går på at taket på 10 turer bør fjernes. Dessuten mener folk at grensen på 2,5 kilometer fra brøytet bilvei til hytte bør fjernes, at ATV med belter likestilles med snøscooter og at kravet om kjørebok fjernes. Sju av uttalelsene går ifølge rådgiver Anders Braa i Melhus kommune på at dagens tak på 10 turer er tilstrekkelig og/eller at kjøring bør begrenses.

Braa opplyser at kommunen har utstedt 298 snøscooterløyver. Fylkesmannen har oppfordret til leiekjøring, men kommunen har i liten grad lyktes med å rekruttere leiekjørere og komitéleder Kvaal mener det ikke er en kommunal oppgave å rekruttere leiekjørere.

– Jeg er glad for at saken kommer opp på nytt, og jeg er glad for at rådmannen foreslår at taket heves til 15 turer. Alt er bedre enn 10 turer. Jeg forstår at det ikke kan være fritt fram, sier Forsberg som selv ikke sendte høringsuttalelse.

I dagens retningslinjer står det at hytteeiere kan foreta maksimalt 10 turer med snøscooter pr. år til hytta. Turene er for frakt av bagasje, og det er ikke åpnet for persontransport. Videre må det være minst 2,5 kilometer fra brøytet bilvei til hytta før en kan få dispensasjon. Kommunen kan gi dispensasjon til funksjonshemmede, og Fylkesmannen har understreket at høy alder ikke defineres som funksjonshemming.