- Vi var kjapt enige om at vi ville skrive om Støren som et skolested, ikke bare den videregående skolen, sier Halvar Kjelås.

De gikk helt tilbake til 1860, til Bødtkers lærerseminarer, og har gått opp historien helt frem til dagens Gauldal skole- og kultursenter som sto ferdig i 2010. Navnet på boka er «En skolereise fra Bødtker til Gauldal videregående skole».

Skoletopper er forfattere

De som har jobbet med boken er de to tidligere rektorene Grethe Jøndahl og Halvar Kjelås, som henholdsvis ledet skolen i periodene 1994 – 2006, og 2006 – 2015.

I tillegg har de hatt med seg dagens rektor Randi Nordgaard Hermstad, assisterende rektor Svein Ofstad og Hans Erik Gynnild til å skrive og plukke ut bilder til boka.

Svein Ofstad er en kontinuitetsbærer på Gauldal videregående, hvor han har jobbet siden 1983, og vært i ledelsen siden 1993.

Boka er ganske så snart ferdig skrevet. Det som står igjen er redigeringsarbeidet og trykking. Men redigering og utvelgelse tar tid.

- Vi har ambisjon om å få boka ut til jul. Vi tør ikke love noe, men det er målet. Vi ønsker å sikre kvaliteten, derfor tør vi ikke love noe, sier Kjelås.

Lokal utvikling og enkeltpersoner

Hva sitter de så igjen med, etter å ha saumfart skolehistorien?

- Det vi ser, er at skolens historie og utvikling henger sammen med lokalt næringsliv. At jernbanen ble bygd, hadde stor betydning for at yrkesskolen ble etablert. Og etableringen av Block Watne her hadde også stor betydning, sier Halvar Kjelås.

Dagens rektor Randi Nordgaard Hermstad peker på det interessante ved dette.

- Det skjer jo like inn i dag. Det er jo ikke tilfeldig at vi er en stor bygg- og anleggsskole også i dag. Det er helt naturlig ut fra lokalsamfunnet vi lever i.

- Vi ser også at utviklingen er preget av enkeltpersoner, som har drevet det fremover, sier Svein Ofstad.

De er redde for å trekke fram bare noen navn, men nevner blant mange flere: Arne Ramstad, Knut Tronvold og Ingvar Rognes. Sistnevnte var en som startet middelskolen på Støren i 1934.

Personlige historier

De peker også på verdien av at historien faktisk blir samlet mellom to permer. Det har skjedd mye med skolen på Støren. Kommunen kjøpte tyskerbrakkene på Korsen etter krigen. Nå er de borte. Det samme er Basmoen.

I tillegg til historikken, har de også krydret boka med mer personlige beretninger og betraktninger. De har hentet inn små historier, anekdoter og opplevelser fra tidligere lærere og elever.

Dugnad før kongebesøk

I disse dager er det eksamener for elevene på skolen. Tilbake i 1958 var den nye kong Olav på signingsferd, og han skulle komme til Støren. Den gang fikk elevene utsatt eksamen, fordi brakkene på Korsen sårt trengte et malingsstrøk. Det ville vel vært vanskeligere å få gjennomført i dag, humrer forfatterne. Det forteller også noe om at skolen den gang var mye mer styrt lokalt, enn i dag hvor det meste er sentralstyrt.

De startet prosessen i januar 2015, det har tatt tid å både hente inn stoff og bilder, og få det ned i skriftlig form. Ideen kom fra Halvar Kjelås. Det som fantes fra før av trykt tekst om skolehistorien, var en bok som ble gitt ut i 1972, i anledningen 25-årsjubileet til Støren yrkesskole. I 1984, 50 år etter Støren private middelskole ble etablert, ble det gitt ut nok en bok. Oppstarten av middelskolen var på mange måter startskuddet for det som senere ble Gauldal videregående skole. Fokuset har vært all opplæring som er gitt på Støren og i Midtre Gauldal utover grunnskolen.

Marthe.Eid@tronderbladet.no

982 60 454