Lørdag formiddag tente Gauldal brann og redning på trønderlåna fra 1835, på gården Perstu Øyås på Melhus.

Eierne, Jardar Saltnes og Felisa Mutale Saltnes, har fått rivingstillatelse for å sette opp et nytt hus, og brannvesenet så en gyllen mulighet for øvelse.

– Vi får samme mulighet to til tre ganger i året, og det er veldig verdifullt. Det er 16 stykker her nå, som får trent på røykdykking i varme, og det er gull verdt, forteller brannsjef Arild Karlsen.

Perfekt vær for øvelse

Totalt 25 personer var involvert i øvelsen, som startet tidlig på morgenen. Midt på dagen, når alle var ferdig med røykdykking, ble huset kontrollert overtent.

Frem til søndag morgen skal det være vaktmannskap på gården, for å holde flammer og glør under kontroll.

Været var også på brannmannskapets side under øvelsen, kan brannsjefen fortelle.

– Det kan være en utfordring med kuldegrader, for vannet fryser i slangene våre, men den største utfordringen er vind. Sånn sett er det helt perfekt i dag, uttaler han.

Bor i campingvogn

Jardar og Felisa, og barna Jonas (6) og Jens (1,5), synes det er helt topp at det endelig blir plass til nytt hus på tunet. En del av det gamle huset er fra 1835, mens den andre delen er påbygd senere.

Enn så lenge bor de ganske enkelt.

– Vi bor i campingvogn, forteller Jonas, men kan forsikre om at det går helt fint.

Godt og varmt, og ganske koselig, synes han at det er.

Men litt trangt er det, og med norske vintertemperaturer, synes Felisa det er like greit å rømme for en stund. Neste uke reiser hun og Jens til hennes hjemland, Zambia, og blir der til det nye huset er ferdig.