Mona Sørensen kom med ideen, og fikk med seg Linda Havdal og Merethe Bolland. Coop Prix stilte plass til rådighet, og dermed var det klart for historiens første julemarked på Ler.

– Jeg har savnet noe sånt. Etter at jeg snakket med folk, fikk jeg inntrykk av at flere også kunne ha tenkt seg litt mer liv og røre på Ler i adventstida, sier Mona Sørensen.

Hun synes det er lite som skjer i bygda i tida før jul.

Lite preg av førjulstid

– Det er trist å kjøre forbi Ler. Her er det ikke engang et juletre med lys på, sukker Mona.

Hun bor rett bak Prix på Ler, og driver en virksomhet hun kaller MoRo Trykk. Her lager hun puter, bilder og pyntegjenstander med trykk på. Hun vet at flere sambygdinger driver med hobbyvirksomhet og litt salg rundt omkring. Stor var responsen da hun i høst søkte kontakt med flere på Facebook.

– Jeg var overrasket over at så mange ville bli med. Å få til noe sånt en lørdag før jul synes jeg er helt topp, sier Mona, og legger til at mange av de 13 utstillerne melder om godt salg.

Julenek og bålkaffe

Linda Havdal solgte julenek, og hadde fått ut 26 nek da det var én time igjen av markedsdagen.

– Dette er virkelig artig. Det er trivelig å treffe folk, og mange sier at dette er så koselig. Og nå slipper flåbyggen å dra bort for å oppleve litt julestemning i adventstida, sier hun.

Merethe Bolland selger strikkede og tovede varer, og hadde tatt oppstilling under taket ved inngangen til butikken for at varene ikke skulle bli våte. Men det var ikke veldig nødvendig, for været ble virkelig brukbart.

Selger ørret til jul

– Litt surt og kaldt, men det går fint. Innimellom kan vi stikke inn på butikken for å varme oss, og noen har også tent bål her, sier Aud Inger Roset. Hun selger produkter av ørret, som sønnen hennes lager. Han bor på Stranda på Sunnmøre, og etter at Aud Inger flyttet derfra og til Ler har hun hjulpet til med salget.

– Jeg har solgt veldig mye, og det at vi treffer kjente i bygda hjelper på. I forhold til mengden av folk har jeg solgt mer her enn på Rennebumartnan, sier Aud Inger.

Jevnt sig av folk

Ingen av arrangørene har tall på hvor mange som kom innom i løpet av de fire timene markedet varte. Men de forklarte at det hadde vært et jevnt sig hele dagen.

Det var gratis å sette opp telt og boder, og utstillerne måtte ordne det praktiske sjøl. Ingen skulle tjene på markedet, og konseptet blir det samme neste år.

– Men da skal vi sette opp et juletre med lys her. Og får vi noen barn til å synge undervegs blir det helt fullkomment, sier Mona Sørensen.