– Regjeringen viser ingen vilje til å følge opp Stortingets vedtatte landbrukspolitikk, og svarer ikke på de største utfordringene i norsk landbruk, sier lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Fredag 5. mai fikk han overlevert statens tilbud til årets jordbruksforhandlinger. Statens tilbud kommer to uker etter at Stortinget vedtok en ny landbrukspolitikk.

– For å øke den norske matproduksjonen må det lønne seg å bruke alle norske jordbruksarealer til matproduksjon. Regjeringen gir ikke et løft til de små og mellomstore brukene, fortsetter han.

Les også: Jordbruksmeldingen på høring

Omkamp fra regjeringen

Bondelagslederen uttaler at tilbudet er en videreføring av politikken denne regjeringen har forsøkt å føre de tre siste årene, og at de tar en omkamp på landbrukspolitikken Stortinget ikke ville vedta.

–Det provoserer meg, sier Bartnes.

Stortinget har gitt regjeringen en klar bestilling om et mangfoldig landbruk, og å redusere inntektsgapet til andre grupper. Regjeringen svarer ikke på noen av oppgavene, mener Bondelaget.

–Stortinget har fastsatt et mål om å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre grupper. Det er det viktigste virkemiddelet for å sikre mangfoldet i norsk landbruk. Regjeringen svarer med å tilby landbruket en lavere inntektsvekst enn andre grupper. De viser ingen vilje til å oppfylle vedtatt politikk, sier Bartnes.

Vanskelig utgangspunkt

Jordbrukets organisasjoner mottak tilbudet fra staten fredag klokka 10.00, og skal nå vurdere om det er grunnlag for videre forhandlinger.