I Sør-Norge er det total måneformørkelse natten mellom 27. og 28. juli. Formørkelsen starter klokka 19.13, klokka 21.30 starter den totale formørkelsen, og den er på sitt største klokka 22.22. Det som skjer ved totale måneformørkelser er at sollyset som treffer ytterkantene av Jorden, reflekteres av større partikler i atmosfæren, som reflekterer lyset inn på «baksiden» av Jorden. Det er det røde lyset fra sola som kastes tilbake på Jorden, slik at vi opplever månen som rød.

TROLSK STEMNING: Supermåne og total måneformørkelse sett fra Svalbard . En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorda. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Se detaljer på Mars

Hvert 16. år er avstanden mellom Mars og Jorden på det korteste og da blir Mars stor nok i teleskoper til at detaljer er enda mer synlige. Hendelsen inntreffer mellom juli og august i år. Forrige gang det skjedde var i 2002 og neste gang vil være i 2034.

– Bare i Sør-Norge vil Mars være noen grader over horisonten, men kan sees med god utsikt mot sør ved midnatt. Den lyse natten vil ikke være noe hinder for å se den, men månen som er nesten full på dette tidspunkt kan hemme lyset noe, sier leder Tor Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap.

Mer synlig i Sør-Europa

Hvis du er i Sør-Europa eller enda lenger sør vil både måneformørkelsen og Mars bli bedre synlig.

– Den røde planet på sitt klareste og fullmånen kan der lage et flott og litt sjeldent syn for det blotte øye, sier Aslesen.

Stjerneskudd

Noen vil kanskje også få se stjerneskudd i meteorsvermen Perseidene som har sitt maksimum 12. til 13. august, ifølge Norsk Astronomisk Selskap. I Nord-Norge og på Svalbard får nordmenn se en arktisk solformørkelse 11. august.